Főoldal > DIÉTA > Edd és okosodj! Ez a 10 legjobb agyserkentő étel

Edd és okosodj! Ez a 10 legjobb agyserkentő étel

agyegészségétkezésmemóriaokostáplálkozás
0

Írta:

Agyunk a testünk irányítója, több ezer neuron működteti, amelyek végtelen számú külső impulzusra képesek választ adni. Az emberi agy működése olyan komplex, hogy még napjainkban is több a megválaszolatlan kérdés, mint a biztos válasz.

 

Sajnos rengeteg betegség van, amely jelentősen rontja és lassítja az agy működését. Régebben ezek főleg az idős embereket érintették, de napjainkban egyre több fiatal életét is megkeserítik. Hogy mit tehetünk agyunk egészségének fenntartásért? Edd az az alábbi finomságokat, hogy hosszú távon is pörögjön az agyad.

Áfonya

Az áfonya szupergyümölcsnek számít, mivel hasznos tápanyagokat tartalmaz az egész test számára. Többek között segít elkerülni vagy késleltetni a degeneratív agyi betegségeket, amilyen az Alzheimer-kór is.

Magvak

A finom magvak tömve vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal, mint a magnézium, a foszfor, az E- és a B-vitamin komplex. Rendszeres fogyasztásukkal gondoskodhatsz a szív- és érrendszer egészségéről, amely a vért és az oxigént a sejtekbe, és természetesen az agyba is, szállítja.

Avokádó

Az avokádó antioxidáns tartalmának köszönhetően segít megelőzni az idő előtt jelentkező egészségromlást. Ráadásul tele van omega-3 zsírsavakkal, így nagyszerűen védi az agyat a korai leépüléstől.

Paradicsom

A likopin az ember által fogyasztott élelmiszerek közül a paradicsomban található a legnagyobb mennyiségben. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, likopin tartalma miatt ugyanis rengeteg betegség ellen nyújt védelmet, mint például a rák és az agyvérzés. 

Chia mag

A chia mag támogatja a neuronok működését és fejleszti az agyi aktivitást. A legjobb természetben megtalálható omea-3 forrásként tartják számon ezt az aprócska magot. Hatékonyan védi a szöveteket az öregedési folyamattól.

agyas2.jpg ()

Olívaolaj

Ez az antioxidáns bomba óvja a szöveteket és véd a szabadgyökök károsító hatása ellen, ezáltal csökkentve a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ráadásul ez az egészséges zsiradék gondoskodik a szívünk egészségéről is, elősegíti a megfelelő keringést, és táplálja a sejteket, hogy megfelelően el tudják látni funkcióikat.

Hal

A hal nagyszerű foszfor forrás, ezáltal javítva a memóriát. A rendszeres halfogyasztás, főként a tengerieké, omega-3-mal is ellátja a szervezetet, egyszerre védve a szív és az agy egészségét.

Zöld tea

A zöld tea is tele van antioxidánssal, védi a szívet és az agyat a különböző megbetegedésektől. Gondoskodik a memória megőrzéséről és védi a sejteket az idő káros hatásaival szemben.

Kakaó

Ha a kakaót mértékkel és cukor helyett természetes édesítővel fogyasztjuk, akkor antioxidáns tartalma által hatékonyan támogatja a szervezet egészségét, véd az idő előtti öregedéstől és a szívbetegségek kialakulásától. Magnéziumban is gazdag, ezáltal táplálja az idegrendszert.

Brokkoli

A brokkoli javítja a memóriát és támogatja az agy egészséges működését. Tápanyagai a szívet is védik, így érdemes figyelni arra, hogy gyakran kerüljön a tányérunkra.

A felsorolt ételek támogatják az agyi funkciók fejlesztését és megőrzését, ezért iktasd be őket rendszeresen saját és családod étrendjébe is! Az egészséges és kiegyensúlyozott diéta gondoskodik arról, hogy te és szeretteid sokáig a legjobb formátokat hozzátok. Szavazz a természetes és hasznos táplálékokra, és felejtsd el az üres kalóriákat!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X