Főoldal > DIÉTA > A radicchio saláta 6 jótékony hatása az egészségre

A radicchio saláta 6 jótékony hatása az egészségre

egészséglevélradicchiosalátatápanyagvitaminzöldség
0

Írta:

A radicchio saláta márványozott bordó leveleit nem csak a látványért érdemes a vacsora tányérodra tenni, hanem a remek íz mellett minden olyan tápanyagot is tartalmaz, amire a szervezetednek szüksége lehet.

Az élénkpiros színű, fehér erekkel és borsos ízzel rendelkező zöldség nagyon gazdag tápanyagokban: folsavban, A-, C-, B1-, B3-, B5-, B6-, E- és K-vitaminban, valamint szelénben, vasban, rézben, mangánban, káliumban, foszforban, kalciumban és cinkben is. Már a színe is arra is utal, hogy gazdag az antioxidáns tartalma, így érdemes megismerni, hogy milyen jótékony hatásai vannak még.

1. Véd a rák ellen

Nem is kérdés, hogy mivel gazdag antioxidánsokban, így felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Limitálja a rákos sejtek növekedését és többfajta rák kialakulását is megelőzi. Ráadásul a radicchióban inzulin található, amely természetes módon szabályozza a cukorbetegséget is, mivel szabályozza a vércukor szintet. Ennek a zöldségnek a rendszeres fogyasztásával kiegyenlíthető a vércukorszint, valamint megakadályozhatóak az ehhez köthető betegségek is.

2. Erősebb szív és immunrendszer

Az erősebb immunrendszer is elérhető a saláta rendszeres fogyasztásával, mivel igencsak bővelkedik C-vitaminban is. Segíti a kollagén termelését is, és számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek miatt jó hatással van a szívre is. Megtisztítja a vért és eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, így segít fenntartani a megfelelő vérkeringést.

3. Fájdalomcsillapító

Fájdalomcsillapító és nyugtató hatását már az ókorban is felismerték, és előszeretettel alkalmazták is. Azóta persze sokszor ezt elfelejtjük, de most itt az ideje megjegyezni. A kulcsa – ami a radicchio keserű ízéért is felelős – a benne található laktukopikrin. Ez az összetevő egy malária elleni anyag, amely fájdalomcsillapító és nyugtató hatásokkal bír.

20172628 - radicchio  rosso di verona

4. Segíti a fogyás

A friss radicchio levelek 100 grammonként alig 20 kalóriát tartalmaznak, vagyis kiváló menü készíthető belőle diéta idején. A levelekben található szerencsére nagy mennyiségben a növényi fitovegyület és az olyan antioxidáns, mint a zea-xanthin. Gazdag rostban is, ezért hamarabb eltelít, elősegíti a simább emésztést és a kiválasztást. Ezáltal elősegíti a gyorsabb fogyást.

5. Serkenti az emésztést

Serkenti az epe termelését, így az emésztést is. Fogyasztásával elkerülhetőek az emésztési- és más ehhez köthető panaszok, és nem csak egészségesebb leszel, de vékonyabb is.

6. Egészséges szemek és bőr

A saláta tele van különböző komplex-B-vitaminokkal, amelyek szebbé teszik a bőrt, a szemet és a körmöket. A vitaminok olyan fontos sejtműködési folyamatokhoz szükségesek, mint például az energiaátalakítás. A benne található lutein és zeaxanthin megszűri a napból érkező káros UV sugarakat is, ezáltal késlelteti az öregedést is, mind a szem, mind a bőr esetében.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X