Főoldal > DIÉTA > 6 ital, ami durván hizlal

6 ital, ami durván hizlal

cukordiétahízásital
0

Írta:

Igazi kalóriabombák ezek a fincsi italok – ha viszont diétázol, muszáj le lemondanod róluk, különben lőttek a tökéletes bikini alaknak! 

Kóla, szénsavas és cukros üdítők, alkoholos italok, milkshakek – köztudottan hizlalnak, de ez sajnos csak a kisebbik rossz: még bőven vannak olyan egészségesnek hitt finomságok, amiktől csak úgy felpörög a mérleg nyelve!

1. Kávés italok

Meglepődtél? Pedig igaz! A koffein felpörgeti az anyagcserét, de csak akkor, ha feketén iszod: bármilyen tejet, kockacukrot vagy tejszínt is teszel bele, máris átestél a ló túloldalára! Épp ezért, a kávézókban legalább annyi kalória fogy el, mint egy habos cukrászdában. 

Tudtad? Egy deci cappuccino például pontosan annyi kalória, mint a híres nevezetes Rigó Jancsi (320 kcal); egy méretes jegeskávé kalória- és cukortartalma pedig még a krémest is leveri (450 kcal/ 3 dl)!

2. Sovány tej

Nem viccelünk! Azok, akik zsírszegény vagy 1,5%-os tejet isznak, sokkal több centit tudhatnak a maguknak! Ez azért van, mert a legalább 2%-os zsírállagú tejből kevesebbet tudunk meginni, ráadásul sokkal több kalcium is van bennük, ami segít a zsírégetésben. Tehát minél zsírosabb a tej, annál jobb!

Tudtad? A madulatej aranyat ér! Egy bögrényi adag csak 40 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm cukrot (!)  tartalmaz, ráadásul annyi kalcium van benne, ami fedezi a napi ajánlott mennyiséget.

3. Ice Tea

Az egyik legrosszabb választás, ha étteremben vagy bisztróban rendeled: lehet gyári, vagy helyben készített, mindenképpen telerakják szódával és édesítőszerekkel. A legjobb, ha saját magad készíted el otthon egy teafilter és néhány jégkocka segítségével: nincs cukor, nincs probléma! A zöld teás változat ráadásul hajhajtó hatású.

Tudtad? Az 1,5 literes gyári „ice tea” legalább 150 kalóriát és 10 teáskanálnyi cukrot tartalmaz – márkától függetlenül. Megéri?

4. Gyümölcslé

Tudjuk, hogy imádod, de – hacsak nem te facsarod, saját kézzel, IGAZI gyümölcsökből – rossz ötlet. A dietetikusok szerint dobozos gyümölcslét inni a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz: nincs bennük semmi más, csak színtiszta cukor, színezőanyag és gyümölcssűrítmény – ami igazából nem is gyümölcs!

Tudtad? Egy 1 decis 100%-os narancslé legalább 100 kalóriát és 9 teáskanálnyi cukrot tartalmaz! Még viccnek is rossz!

5. Smoothie

A gyümölcsökből, zöldségekből és gabonákból álló turmix csak szuperegészséges lehet? Hát nem! Például, mikor ülsz le, és eszel meg egy kiló narancsot? Nagyjából soha! Akkor miért is kéne azonnal lehúznod? Néhanapján jó választás lehet a smoothie, de csak akkor, ha nem mindennap iszol, és akkor is csak kis pohárnyi mennyiségekben.

6. Energiaital

Hivatalosan is a világ legegészségtelenebb élelmiszerei közé választották: a megannyi egészségrontó és veszélyes tulajdonsága mellett hiába kapható cukormentes és kalóriaszegény változatban, még így sem éri meg bevinni a sok mesterséges anyagot a szervezetedbe. Az energiaital igazából nem ital, hanem doppingszer, amely egy egészséges életmódot követő felnőtt étrendjébe nem fér bele!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X