Főoldal > DIÉTA > 5 szuper hatás, amit nem gondoltál a narancsról

5 szuper hatás, amit nem gondoltál a narancsról

antioxidánsC-vitamincitruscitrusfélediétaegészséggyümölcsnarancsvitamin
0

Írta:

Edd te is minél gyakrabban ezt a szuper gyümölcsöt!

Szinte már közhely, és mindenki tudja, hogy a citrusfélék dúskálnak a vitaminokban és, hogy a narancs a legfontosabb téli C-vitamin-forrásaink közé tartozik. Ám, ne felejtsd el az sem, hogy a narancs véd a rák ellen és fogyókúrás szerepe is van, eláruljuk, hogy miért.

1. Ideális szénhidrátbevitelt biztosít

A narancs íze édes, lédús, és zamatos, így nem hiába a kedvence kicsiknek és nagyoknak. Nagy előnye sok más gyümölccsel szemben, hogy egyszerű cukrokat tartalmaz és alacsony a glikémiás indexe. Alig van benne kalória. Energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatod éhségűzőnek. Leve és rostjai jól telítenek, üdítenek, a szomjat is oltja. Ráadásul a benne található nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas fölvételét, így azok számára, akik nem esznek húst nélkülözhetetlen a fogyasztása.

2. Segít a rák megelőzésében

A citrusfélék limonoid tartalmáról bebizonyosodott már, hogy sikeresen felveszik a harcot egyes daganatos elváltozásokkal szemben beleértve bőr-, tüdő-, emlő-, gyomor-és a vastagbél rákos elváltozásait. Magas C-vitamin tartalmának köszönhető, hogy védi a sejteket, fő szerepe a szabad gyökök semlegesítésében van. A szabad gyökök hozzájárulnak olyan krónikus betegségek, mint a rák és a szívbetegségek kialakulásához. A narancslé rendszeres fogyasztása segít megakadályozni a vesebetegségek kialakulását és csökkenti a vesekő előfordulását.

Orange, Citrus sinensis, Several whole fruits, with halves and quarters grouped together., Image: 217947376, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Flowerphotos

3. Csökkenti a koleszterinszintet

Mivel tele van rostokkal és antioxidánsokkal ezért a zamatos sárga gyümölcs hasznos a koleszterinszint csökkentésére is. Fontos, hogy mindig étkezés előtt fogyaszd, mert étkezés után a megtelt gyomortartalom miatt pangás és fermentációs folyamatok kezdődnek el. A narancs tele van káliummal, és ezen ásványi anyag feladata az, hogy segítse a szívműködést és a szabályozza a szívritmust.

4. Segít a jó látásban és védi a bőrt

De, ne gondold, hogy a C-vitaminon kívül mással nem rendelkezik. A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. A béta-karotin erőteljes antioxidáns is, mely megakadályozza a bőröregedés jeleinek kialakulását.

5. Depresszió ellen is hatásos

A téli depresszió ellen is érdemes narancsot eszegetni. Figyeld meg, már az illata is jókedvre derít. A narancsolajok és illatanyagok élénkítenek, vagyis a szegfűszeggel megtűzdelt narancsok nem véletlenül kerülnek ki télen a lakás különböző pontjaiba.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X