Főoldal > DIÉTA > Sárgarépával a rák ellen

Sárgarépával a rák ellen

antioxidánsrákrákmegelőzésrépasárgarépavitaminzöldség
0

Írta:

Hogy jót tesz az immunrendszernek, javítja a látást és megőrzi a bőr barnaságát, ez mind köztudott volt a sárgarépáról. Most azonban – brit tudósok – arra is rájöttek, hogy ez a zöldség képes megakadályozni a rák kialakulását.

 

A hazai konyhákban a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, fő hozzávalója a leveseknek. A gyökérfélék közt igen előkelő helyen van magas vitamintartalma miatt, és a legjobb, ha nyersen rágcsálod.

A sárgarépa pozitív hatásai

A sárgarépát magas A-vitamin-, ballasztanyag- és ásványianyag-tartalma miatt eddig is az igen egészséges zöldségek körébe sorolták. Az édeskés, rostban rendkívül gazdag zöldség jótékony hatásait még felsorolni is nehéz. Szerencsére bővelkedik a jó tulajdonságokban: tisztítja a bélrendszert, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja a máj működését, serkenti a hulladékanyagok kiürülését, vízhajtó hatással rendelkezik, továbbá oldja a lerakódásokat a szervezetben. Fokozza a kalcium-anyagcserét, ezáltal a zsírégetés hatékonyságát is növeli. Megszünteti az emésztési zavarokat, közöttük a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést, valamint kihajtja a belekből a rossz felszívódásért felelős, rothadást okozó baktériumokat.

repas2.jpg ()

Rákmegelőző szerepe

A répában levő, úgynevezett falcarinol nevű hatóanyag a zöldséget alapesetben a gombák támadása ellen védi, ám, mint kiderült, a rák burjánzását is képes megakadályozni. Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések, különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról pedig kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű tüdő-, bőr-, méhnyak-, légúti, gyomor- és vastagbéldaganatok számát.

Extra tulajdonságai

Nem csak a répa föld alatti része a hasznos, hanem a levele is. Kiszárítva tea készíthető belőle, amely remek vérnyomáscsökkentő hatással bír. A bőrvédő szerepét sem lehet elhanyagolni: napozás során veszélyes szabad gyökök szabadulnak fel, melyek felgyorsítják a bőr öregedését. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a hámsejtek számára, véd az UV-sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységessé teszi a barnulást, ami tovább megmarad, ha naponta egy szép, egészséges répát elfogyasztasz. Ez történhet főzve, nyersen, vagy lé formájában is, a hatás semmiképp nem marad el.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X