Főoldal > dieta > Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

burgonyadiétaegészségételfőzéspirítósráksült krumplitáplálkozás
0 0

Írta:

Érdemes vigyázni a kedvelt ételek elkészítése során, hogy ne növeljük a rák kialakulási esélyét.

A pirítóst és a burgonyát a barna helyett csupán aranysárgára érdemes sütni, ezzel jelentősen csökkenthető a rák kialakulásának kockázata ‒ figyelmeztetnek brit élelmiszertudósok.

Ennek oka, hogy az ételek túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő pirítása, sütése és grillezése során akrimalid nevű káros kémiai anyag keletkezik ‒ írja a BBC.

piritos2.jpg ()

Akrimalid számos élelmiszerben található, emellett pedig a főzési folyamat egy természetes mellékterméke. Legnagyobb mértékben a magas szénhidrát-és keményítőtartalmú ételek 120 Celsius-fok feletti főzése, sütése során keletkezik.

Emellett arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a burgonyát nem szabad hűtőben tartani, ugyanis alacsony hőmérsékleten a zöldségekben megemelkedik a cukor szintje, potenciálisan megnövelve ezzel az akrimalid termelődését a főzés során.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

diétaegészség

5 ok, amiért a diétád valójában kövérít

Írta:
59 perce 0 0

Te is jártál már úgy, hogy kipróbáltál egy új csodadiétát és valójában híztál? Egy felmérés szerint minden harmadik nő csalódott a diétája után, amikor mérlegre áll. Átlagosan 2 kilót szedtek fel a fogyókúra kezdetekor feljegyzett súlyukhoz képest. Meglepő, hogy mindez hogyan lehetséges. Íme az öt leggyakoribb ok, amiért a fogyókúra növelheti a derékbőséged.

Kövess Facebook-on!
X