Igazi vitaminbomba: egyél kápia paprikát!

antioxidánsdiétaegészségétkezésfogyáskápia paprikapaprikatáplálkozásvitaminzöldség
0 0

Írta:

Pritamin, alma, cseresznye és tévé. Tévedés ne essék, ez mind egy-egy paprikafajta, ahogyan a kápia is. Az évszázados zöldségnek számtalan termesztése van, de egyben megegyeznek: mind valódi vitaminforrás.

 

A paprika származása

A paprika ősét már az inkák is ismerték és termesztették, őshazája Közép- és Dél-Amerika volt. Európa eleinte csak dísznövényként ismerte, sokáig ugyanis az a tévhit élt a köztudatban, hogy mérgező. Aztán ez a tévhit eloszlott, sőt rájöttek, nem hogy nem mérgező, hanem hatalmas gyógyító ereje van. Idehaza a 18. században vált ismerté, elsősorban fűszerpaprikaként. Kiemelkedő termesztési területe Szeged és környéke volt, később Kalocsa és Szentes térségében is egyre népszerűbbé vált. Mára számtalan fajtáját termesztik és mind-mind fogyasztható. A kápia típusú paprika a Balkánról került be Magyarországra. Termése megnyúlt kúp alakú, általában kétoldalt lapított, vastaghúsú.

A grillbarát kápia

A kápia paprika legismertebb tulajdonsága, hogy grillezhető. Nem is hiányozhat egyetlen kerti partiról sem a hús vagy hal mellől. A sötétzöldből kárminpirosra érő fajta húsa vastag és kemény, egyedi zamatos ízt tudhat magáénak, ami sütés/grillezés közben még jobban megelevenedik.

kapia2.jpg ()

Remek vitaminforrás

Erről a piros, hegyes zöldségről is elmondhatjuk, hogy dúskál a C-vitamimban, magas a kalcium-, a foszfor-, a kálium- és a béta-karotin-tartalma, ezen felül bioflavonoidokban és provitaminokban gazdag. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.

Egyedi íz és könnyed tárolás

Ízének valódi titka a magas cukortartalomban rejlik. Ennek köszönheti, hogy íze sütve is zamatos marad, és ez a cukor még sem az a kategória, amitől „félni kell”. A 100 gr kápia 20 kcal-t tartalmaz, úgyhogy nem kell nagyon számolgatni akkor sem, ha diétázol éppen. A legtöbb salátazöldség kalória tartalma ekörül mozog. Előnyei közé tartozik, hogy hetekig megőrzi frissességét, a tárolás során sem veszít rugalmasságából, és a vitamintartalma is megmarad. Használhatod úgy is, ha töltöd, párolod, aprítod, vagy éppen lecsót készítesz belőle, de ha a kezed ügyébe kerül, grillezve mindenképp próbáld ki.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

diétafogyás

Műanyag ételek: ezeket soha ne edd!

Írta:
tegnap 0 0

A kész, félkész, porból készült ételekről már tudjuk, mennyire egészségtelenek, hiszen természetes összetevőket alig tartalmaznak. De van néhány olyan élelmiszer, amelyekről nem is gondolnánk, hogy valójában műanyagok, és semmi közük ahhoz, amit mi valójában fogyasztani szeretnénk.