Főoldal > DIÉTA > Fogyj élesztővel!

Fogyj élesztővel!

diétaélesztőétkezésfogyástáplálkozásvitamin
0

Írta:

A kis barnás-szürkés, nem éppen illatos élesztőről ki gondolná, hogy valódi csodaszer a szervezet számára. Tizenhét vitamin forrása, ráadásul kiváló alakformáló, és még csak nem is drága.

 

A múlt században élt német orvos, Dr. Schröder egy prágai kongresszuson tartott előadásában szögezte le, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az élesztőben minden egyes vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van. Akkor még kevesen hittek neki, de mára senki nem vonja kétségbe az állítását, maximum kevesen tudnak róla, hogy ez tényleg igaz.

Vitaminok és fehérjék tömkelege van benne

Az élesztőgombák 50 százaléka fehérje, már ez a tény is elég lenne ahhoz, hogy napi szinten a szervezetbe kerüljön. De emellett az egyik legjobb B-vitamin-forrás is. Legfőbb forrása a szerves vasnak, de fellelhető benne a kálium, a kalcium, a magnézium, foszfor és a kén is. Az A- az E- és a C-vitamin hiányzik belőle, de ez semmit nem von le az értékéből.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti az ideggyulladással járó fájdalmakat, szabályozza az emésztést, csökkenti a stressz hatást, serkenti a hasnyálmirigy működését, erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét is, valamint remek gyulladáscsökkentő hatással bír.

eleszto2.jpg ()

Szépít kívül, belül

Érdemes fogyasztania minden korosztálynak: egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek, időseknek egyaránt. Bőrregeneráló hatása lévén megszépíti a bőrt, fényesebbé teszi a hajat, valamint csökkenti az étvágyat, ezáltal a fogyást is elősegíti. Ha az élesztőt folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve veszed be, akkor a folyékony élesztő csillapítja az étvágyat. Ajánlott reggel, az első étkezés előtt rendszeresen elfogyasztani egy csipetnyi élesztőt. Az íze persze nem a legjobb, de ha gyorsan lenyeled, szinte észre sem veszed, hogy nem éppen málnaszörp. Persze arra is figyelj, hogy ne kilószámra edd, hetente egy negyed kockányi bőven megteszi.

Energiaital helyett

Még egy „titkos” tulajdonsága van. A magas százalékban előforduló vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatással vannak az idegrendszer működésére is. Fáradtság, kimerültség, vagy levertség esetén – vagy akár a stresszesebb napokon – egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék elfogyasztása néhány perc alatt eltűnteti a fáradtság érzését. Hatására visszatér az energia, és tovább is tart, mint a márkásabb és drágább „kollégáié”.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X