Főoldal > DIÉTA > Bombázd magad a cékla vitaminjaival

Bombázd magad a cékla vitaminjaival

cékladiétaegészségfogyásimmunrendszerméregtelenítésrákvasvitaminzöldség
0

Írta:

A cékla alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt a diétázók kedvence, de vitamin- és ásványianyag-tartalma is magas. Főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő.

A szín titka

Már az ókori rómaiak is használták a céklát, amikor fokozni akarták a libidójukat. Azóta persze számos más jótékony hatását is megismerte a világ. A betacianin pigment adja a cékla erőteljes színét, ez az anyag azonban antioxidánsként is működik. Ezek az antioxidánsok segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor védik az artériák falát és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A lila szín stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést. Kifejezetten ajánlott a fogyasztása alacsony vérnyomás és energiaszint, valamint vérszegénység esetén.

Egészségügyi előnyök

A cékla magas kálium-, magnézium-, vas-, folsav- és vitamintartalommal bír, ezeken felül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat is tartalmaz. Értékes anyagainak köszönhetően segíthet csökkenteni a vérnyomást és annak kockázatát, hogy stroke vagy szívroham alakuljon ki. Magas folsav tartalma nagyban hozzájárul a szövetek egészséges növekedéséhez. Szilícium-dioxidot is tartalmaz, ez az anyag segíti a kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és izomrendszer egészségének fenntartásához és csökkenti a csontritkulás kockázatát.

31499475 - beetroot juice

Rákellenes hatású

Egy magyar kutatóorvos – Ferenczi Sándor – még az 1950-es években kezdte vizsgálni a nyers cékla rákellenes hatását. Már akkor arra az eredményre jutottak, hogy a cékla hatásos a tumorok és a leukémia ellen is, miközben májvédő hatása révén mérsékli a kemoterápia mellékhatásait.

Méregtelenít is

A benne található metionin és béta-glicerin révén fokozza a máj működését és segíti a májsejtek regenerálódását, így kiváló méregtelenítő hatású szer lehet belőle. Glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, vastartalma segítségével pedig kezelhető vele a vérszegénység és elűzi a fáradtságot. Fogyasztása kúraszerűen, napi rendszerességgel ajánlott. Naponta, minden étkezés előtt érdemes egy fél bögrényi céklalét fogyasztanod, amit más zöldségekkel is kombinálhatsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X