Főoldal > DIÉTA > A legjobb anyagcsere-fokozó ételek a konyhádból

A legjobb anyagcsere-fokozó ételek a konyhádból

anyagcsereegészségemésztésfahéjgyömbérkáposztakókuszolajkurkuma
0

Írta:

Minden, amit eszel, hatással van az anyagcserédre, akár rossz, akár jó hatásról beszélünk. A pajzsmirigy egészségének megtartása, az izomépítés és az általános közérzet legfontosabb eleme, egy egészségesen tartott anyagcsere fenntartása.

Vannak olyan ételek, amik hatékonyan tudnak segíteni rajtad, még akkor is, ha úgy érzed, túl lassú az anyagcseréd. A lentiek között van olyan, ami csökkenti a gyulladást, míg mások közvetlen hatással vannak a hőtermelésre, vagyis hozzájárulnak a több zsír elégetéséhez. Most pedig nem váratunk tovább, íme azok a könnyen elérhető ételek, melyek fokozzák az anyagcserét és segítik a fogyást.

1. Gyömbér

Nem csupán az egyik legjobb gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező étel a gyömbér, hanem az egyik legjobb anyagcsere fokozó is. A benne lévő gingerolnak köszönhető az anyagcsere-fokozó hatás, ezen túl 20%-kal növeli a testhőmérsékletet is elfogyasztása után, vagyis segíti a zsírégetést.

2. Cayanne bors

Tulajdonképpen tele van egy kapszaicin nevű vegyülettel, ami nagyon hatékonyan fokozza az agyagcserét. Enyhén megemeli a testhőmérsékletet, ezáltal fokozza az anyagcserét és szírégetést. Ezen túl endorfint szabadít fel az agyban, vagyis sokkal boldogabb leszel a cayenne bors fogyasztása után. Akkor is érdemes kipróbálnod ezt a fűszert, ha gond van a koleszterineddel, mert a vérben lévő rossz koleszterin szintjét kiválóan csökkenti.

3. Fahéj

Nem csupán egy finomság az almáspite vagy a tejhab tetején, a fahéj egy csodálatos anyagcsere-fokozó fűszer is. A benne lévő kumarin szabályozza a szervezetben a szénhidrát-anyagcserét. A csodálatos, édes íze kielégítheti az édesség utáni sóvárgásodat, de a fahéj egyébként is csökkenti az étvágyat, ezzel is hozzájárulva a fogyókúrás céljaid eléréséhez.

4. Kurkuma

Egy újabb szuper gyulladáscsökkentő, antibiotikus és lázcsillapító. Egy igazán ízletes fűszerről beszélünk, az indiai curry egy fontos fűszere. A kurkumában lévő kurkumin egy nagyon hatékony gyulladácsökkentő, és mivel nagyon sokan azért nem tudnak fogyni, mert a szervezetükben gyulladás áll fönn, ezért érdemes bevenni a mindennapi fűszerek közé, ha formálódni szeretnél.

5. Keresztes virágú zöldségek

Ide tartozik a kelkáposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó, káposzta, melyek manapság inkább a rákellenes tulajdonságok miatt kapnak kiemelt figyelmet, de fontos megemlíteni, hogy ezek a zöldségek komoly szerepet töltenek be abban, hogy tartsd a súlyod. A bennük lévő rost remek anyagcsere-fokozó, de a méregtelenítés során is komoly feladatot vállal. A túl sok toxin pedig gyakran tehető felelőssé a hasi zsír megmaradásáért.

6. Kókuszolaj

A kókuszolaj egyedülálló anyagcsere-fokozó étel, melynek az az oka, hogy közepes láncú trigliceridek (MCT) alkotják. Ezzel szemben más olajokat hosszú láncú trigliceridek alkotják (LCT), melyeket könnyebb elraktározni, mint elégetni. Alapvetően az MCT sokkal gyorsabban szívódik fel és válik energiává, aminek az eredménye a felgyorsult anyagcsere, míg az LCT zsírként raktározódik el. Ezen felül az MCT megemeli a testhőmérsékletet, alacsonyabb a kalóriatartalma és nem rakódik rád zsírként.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X