Főoldal > DIÉTA > 8 elképesztő tény a banánról

8 elképesztő tény a banánról

banándiétaegészségétkezésgyümölcsvitamin
0

Írta:

Ismerd meg a banán jótékony hatásait!

A banán egy rendkívül egészséges gyümölcs, amelynek számos jótékony hatása ismert. Fogyasztásával biztosíthatod szervezetednek a szükséges tápanyagokat a megfelelő egészség és a jó alak eléréséhez.

1. Magas tápanyagtartalom

Természetes cukrokat tartalmaz, mint a glükóz, a fruktóz, és a szukróz. Vitamin- és ásványi anyag tartalma is kiemelkedő: B6-, C-, A-vitamin, kálium, élelmi rost, biotin, szénhidrát, magnézium, riboflavin, és mangán tartalma kifejezetten magas, és mind nélkülözhetetlen az egészséges test számára.

2. Vérnyomás-, és koleszterincsökkentő

A káliumtartalmának köszönhetően rendben tartja a vérnyomást, a nagyobb mennyiségű kalcium, kálium, és magnézium bevitel pedig csökkenti a magas vérnyomást. A banánban található pektin nevű rost csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcsben található probiotikus baktériumok javítják a szervezet kalcium-felszívó képességét, ezáltal a banánfogyasztás segíti az egészséges csontrendszer fenntartását is.

3. A rák ellen is hasznos

A rákellenes kifejezést manapság egyre több zöldségre, gyümölcsre használják, de a banán esetében nem csak illúzió a gyógyerő. Magas antioxidáns- és élelmirost-tartalma miatt a banánfogyasztás csökkenti a rákos megbetegedések, különösen a végbélrák kialakulásának kockázatát.

4. Az emésztés segítője

A banánban található frukto-oligoszacharid segíti az emésztőrendszerben található egészséges baktériumok szaporodását és működését. Olyan enzimeket termel, amelyek segítik a tápanyagfelszívódást, így segítik az emésztést és meggátolják a kártékony baktériumok szaporodását a belekben. A banánban található pektin megszünteti a székrekedést, de a hasmenést is, és javítja a bélfunkciókat.

Half peeled banana in white bowl 
credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81919516, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen

5. Fogyókúrás társ

Tévhit, hogy diéta idején mellőzni kellene a banánt. A krémes gyümölcs rengeteg élelmi rostot tartalmaz, zsírtartalma alacsony, és könnyen emészthető. Jótékony hatásai miatt kis mennyiségekben mindenképp építse bele étrendjébe, segítesz a szervezetednek, ha reggeli vagy a délelőtti órákban fogyasztod.

6. Kiváló energiaforrás

A banán három természetesen előforduló cukorfajta – a répacukor, a szőlőcukor és a gyümölcscukor – mellett rostokat tartalmaz, melynek köszönhetően azonnali, hosszan tartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Ha edzés előtt állsz, szinte kötelező egyet megenned, mert energiát biztosít a szervezeted számára.

7. Javítja az agyműködést

A banán az agyra is jótékony hatással van: segít a vizsgák előtt, vagy stresszesebb időszakban is kifejti a jótékony hatását. Nyugtat, sőt még a másnaposságot is orvosolja.

8. Jobb kedvre derít

Egy felmérés szerint a depressziós emberek is jobban érzik magukat, ha megesznek egy banánt. A benne található triptofán segít ellazulni és jótékonyan hat a kedélyállapotra, a B6-vitamin pedig a vércukorszint szabályozásával éri el ugyanezt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X