Főoldal > DIÉTA > 7 étel, amit sose fogyassz ebédre

7 étel, amit sose fogyassz ebédre

ebédétkezésfogyáshízás
0

Írta:

Bár mindannyiunk egyik kedvenc időszaka az ebédidő, amikor végre egy kényelmes szünetet tarthatunk a fárasztó délelőtt után, nem is olyan egyszerű kiválasztani a megfelelő táplálékot, mint gondolnánk.

Valami könnyűt kellene fogyasztani, ami nem hizlal, viszont mégis elegendő energiát ad a nap hátralevő részére. Sajnos a legtöbb ebéd ennek pont az ellentéte: tele van kalóriával, telített zsírral, és úgy elnehezít, hogy legszívesebben rögtön elaludnánk. Az alábbi ételek vezetik a legrosszabb ebéd listáját.

Tészta

A tészta gyakori ebéd, mert nagyon finom, hirtelen telít, és finomított szénhidrátként a boldogságot adó ételek csoportjába tartozik. Azonban hirtelen el is álmosít, így ha tanulással vagy munkával töltöd a nap második részét, a megfelelő koncentráció érdekében jobb, ha kerülöd.

Tegnap estéről maradt kínai

Ha nem akarsz azon agyalni, hogy mit is fogyassz ebédre, jó ötletnek tűnhet a tegnapi vacsorából megmaradt részt elcsomagoltatni, és elvinni másnapra. De a brokkolis csirke szójaszószos cukorban úszik, így ugyanúgy elálmosít, akár a tészta. Ráadásul igen szagos is, így az irodában sem leszel túl népszerű.

Hamburger sült krumplival

Ha nem viszel magaddal ebédet, a legegyszerűbb a gyorsétterem felé venni az irányt. Azonban egy ilyen műétellel akár a teljes napi kalóriabevitelt elfogyaszthatod. Ijesztő, ugye? A telített zsírsavakban úszó hamburgerhúst, sajtot és szószt pedig még nem is említettük. Ne károsítsd szív- és érrendszered egészségét, biztosan találsz egészségesebb éttermet is a közelben.

Előrecsomagolt szendvics

Nincs elég időd, hogy meleg ételt fogyassz ebédre? Tudjuk, hogy igen praktikus ilyenkor a boltban egy előrecsomagolt szendvicset venni. Ráadásul elsőre igen egészséges választásnak is tűnik, hiszen barna toast kenyér van csirkével és zöldséggel töltve, nem igaz? Sajnos, hogy napokig elálljanak, rengeteg mesterséges összetevőt tartalmaznak. A bennük található majonéz és zsíros sajt pedig extra kalóriákkal nehezíti el a könnyűnek vélt ebédet.

Zöldségleves

A zöldségleves remekül telít, alacsony a kalóriatartalma és tele van tápanyaggal. Hogy mi vele a gond? Az, hogy egyáltalán nincs benne fehérje, így az izomépítést sem segíti, ráadásul gyorsan éhes leszel utána. Ismerős, amikor egy nagy tányér minestrone leves után már egy órával korog a gyomrod? Ez nem túl jó, mert garantáltan előkerül valami kalória- és cukorbomba a fiókodból. Ha levest szeretnél enni ebédre, válaszd a csirkéset, és egyél hozzá teljes kiőrlésű kiflit.

Kertész saláta

Tudjuk, hogy fogyókúrázol, de egy kis jégsaláta, uborka, paradicsom és répa sajnos nem ebéd. Legalábbis magában nem. A zöldségleveshez hasonlóan a kertész saláta is alig tartalmaz fehérjét, amely azonban nélkülözhetetlen egy minőségi ebédből. Dobd fel csirkemellel vagy lazaccal, és tegyél hozzá egészséges zsírt is: rakj bele avokádót, vagy szórd meg magvakkal. Felturbózva máris remek ebéd.

Sütemény

Azt hiszed, ha kihagyod az ebédet, megkóstolhatod a kollégád által készített ínycsiklandó süteményt? Sajnos, ez nem túl jó ötlet. Az édes finomság alig tartalmaz tápanyagot, viszont annál több cukrot és fehér lisztet, amely hirtelen magasba repíti a vércukrod. Nem csoda, hogy egy-két óra múlva már nyúlsz is a következő szeletért. Nem jobb választás lett volna a Dubarry csirkemell?

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X