Főoldal > DIÉTA > 6 tuti dolog, ami miatt érdemes céklát enni

6 tuti dolog, ami miatt érdemes céklát enni

cékladiétaétkezésfogyásfogyasztgasztrorostrostbeviteltáplálkozásvasvasbevitelvitamin
0

Írta:

Legtöbbször csak savanyúság formájában kerül az asztalra ez a sötétbordó, jellegzetes illatú zöldség, a cékla. Pedig olyan egészségügyi hatásokkal rendelkezik, hogy rendszeres fogyasztása mellett a háziorvosod telefonszámát akár el is felejtheted.



Az egyik legrégebbi európai zöldség. A népi hagyomány annyira bízott a cékla gyógyerejében, hogy a dinasztiaalapító Nagy Károly még rendeletben is szabályozta a kötelező termesztést. Ez mára persze már megszűnt, de a zöldség gyógyhatásait azóta is számon tartják. Jellegzetes sötétbordó színét a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti, ahogyan a magas tápértékét is.

1. Remek vitaminforrás 

Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható, a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. Télen és nyáron is termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványi anyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl nagy választék. Többek között bővelkedik C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.

2. Csökkenti a vérnyomást

Az Egészségügyi Világszervezet által végzett kísérlet korábban már rámutatott a céklából kinyert nitrátok szervezetre gyakorolt előnyös tulajdonságaira. Ez annyit jelent, hogy egy pohár céklalé elfogyasztása már tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást. A kutatók adatai szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása.

3. Javítja az állóképességet

Nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik, amit nem csak az élsportolók használhatnak ki, hanem te is, ha rendszeresen edzel. A 2012-es londoni paralimpián induló David Weir például nagyon is tisztában volt ezekkel az információkkal, nem hiába fogyasztott rendszeresen céklalevet.

cekla2.jpg ()

4. Elbutulás ellen is véd

Ez a zöldség akár a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon.

5. A vérszegénység ellen hatásos

A vérszegénység – anémia – nagyjából egymilliárd embert érint világszerte. Kialakulásának hátterében leggyakrabban a vashiány áll. A havi ciklus során bekövetkező vérveszteség miatt elsősorban a nők érintettek a betegségben. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából nyert nyomelemeket sokkal jobban tudja hasznosítani.

6. Az influenza elleni harc csodaszere

A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát, de tisztítókúrát is tarthatsz vele. Rendszeres fogyasztásával a közérzet javulni fog, és a savtúltermelésből származó gyomorpanaszok is megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Enyhe hashajtó hatása is jótékony lehet. Nem árt tudni, hogy száz gramm cékla már fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10 százalékát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X