Főoldal > DIÉTA > 6 étel, amitől csak éhesebb leszel

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

diétaéhségéhségérzet
0

Írta:

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Általánosságban elmondható, hogy az ételek zsír-, rost- és fehérjetartalma felel a jóllakottságért. Így azok a fogások, amelyek nélkülözik ezt a három fontos összetevőt, nem telítenek. Tudtad, hogy a következő ételek is ilyenek?

1. Teljes kiőrlésű bolti kenyerek

Bár a teljes kiőrlésű kenyerek rostban gazdagok, bolti változataik mégis finomítottabbak, mint mondjuk a zab vagy a quinoa önmagában, illetve alig van bennük zsír és fehérje. A legjobb, ha otthon készíted a pékárud tönkölyliszt és különféle magvak felhasználásával, és igazán egészséges feltétekkel egészíted ki. Tegyél bele egészséges zsírokat, mint a tojás és az avokádó, fehérjeként pedig jöhet a csirkemell sonka, a cottage cheese vagy a mozzarella sajt.

2. Gyümölcslé

A gyümölcsök az egészséges életmód elmaradhatatlan részei, mivel tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal. Azonban ne lepődj meg, ha nem tudsz jóllakni velük, mivel szinte egyáltalán nem tartalmaznak fehérjét és zsírt. Ráadásul, bár a különböző vegyes gyümölcslevek azt ígérik, hogy minimum 3-4 gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak adagonként, nem telítenek úgy, mintha mondjuk gyümölcssalátaként fogyasztanánk őket. Hogy miért? Mert pont a telítő rosttartalmuk vész el azáltal, hogy folyadék készül belőlük. Nem csoda, hogy utána úgy érezzük, mintha nem is ittuk volna meg azt a 300 kalóriát. Dobd fel inkább a zabkását vagy a joghurtot friss gyümölccsel.

3. Zöld smoothie

A zöld smoothie-k többsége nem éppen a legfinomabb, de rendületlenül isszuk őket, mivel kalóriaszegények és rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Azonban fogyasztásuk után gyorsan éhesek lehetünk, mert fehérjében és zsírban szegények. Ha étkezésed részeivé váltak, itt az ideje, hogy egy kis egészséges zsiradékot, például avokádót vagy mogyoróvajat, illetve fehérjeport adj hozzájuk.

Fried eggs (sunny side up) on a spatula with pan, Image: 43386793, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

4. Tojásfehérje

Bár 3-4 gramm fehérjének igazán telítőnek kellene lenni, a tojásfehérje kalória- és zsírszegény, ezért alig laktat. Ha reggelre omlettet készítesz, nyugodtan tedd bele a sárgáját is, hogy energiadúsan kezdhesd a napot. A sárgája ugyanis olyan egészséges tápanyagokat tartalmaz, mint a szem egészségéről gondoskodó lutein, emellett némi fehérjét és sok egészséges zsiradékot is rejt.

5. Zsírszegény tejtermékek

Való igaz, hogy a zsírszegény tej és joghurt kevesebb kalóriát tartalmaz, de kevésbé laktató is egyben. Ne félj a zsírosabb tejtermékektől, nyugodtan idd meg a 2,8%-os tejet, vagy kanalazd el a görög joghurtot. Magasabb fehérje- és zsírtartalmuk miatt jobban telítenek.

6. Savanyúságok

A savanyúságok támogatják bélflóránk egészségét, azonban sajnos tele vannak sóval. A nátrium pedig szomjúságot okoz, amit a legtöbben összekevernek az éhséggel. Ha teheted, evés előtt mosd le a savanyú uborkát, fogyassz házi savanyúságot, illetve igyál minél több vizet, hogy telítődjön a gyomrod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X