Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amiről nem is gondolnád, hogy hizlal

5 étel, amiről nem is gondolnád, hogy hizlal

diétaétkezésfogyásgasztrohízáshizlaltáplálkozás
0

Írta:

Mindig mindenhol van egy kiskapu. Nincs ez másképp a fogyókúrában sem. Sokszor kifejezetten keressük, mivel tudunk egy kis büntetlen bűnözést folytatni.

Ám ezekkel könnyen becsaphatjuk magunkat, viszont a testünket nem. Jöjjön néhány, a közhiedelem szerint fogyókúrás étel, mely valójában hizlal.

1. Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök nyolcszor annyi kalóriát tartalmaznak, mint friss társaik. Például míg egy csészényi szőlő esetében 60 kalóriával számolhatunk, addig ugyanennyi mazsola 460 kalóriát tartalmaz. Az aszalás – mint természetes tartósítási eljárás – során a friss gyümölcsök víztartalmának jelentős csökkenését érjük el. Bár megfelelő tárolás mellett, adalékanyagok nélkül is hosszú ideig megőrzik ízüket, állagukat és tápértéküket, mégis találunk a boltok polcain kémiai anyagokat tartalmazó fajtákat, és ezeket inkább jobb elkerülni.

2. Puffasztott rizs és müzli

A puffasztott rizs bármelyik fajtája tényleg alacsony kalóriatartalmú, de se rost, se protein nincs benne, és emiatt csak még éhesebbek leszünk tőle. A müzli sem a legjobb választás. Nem ugyanaz, mint a teljes kiőrlésű gabonapehely vagy magvak. Az utóbbiak fogyasztása az egészséges táplálkozás része, de a müzli számos adalékanyagot, cukrot és tartósítószert tartalmaz, ami egyáltalán nem része a fogyókúrának vagy a tudatos táplálkozásnak.

3. Olajos magvak

Az olajos magvak szinte minden egészséges étrendben szerepelnek, gazdag ásványianyag-tartalmuk miatt. Figyelnünk kell azonban arra, hogy betartsuk a mértékletességet, ugyanis kalóriatartalmuk meglepően magas. A hirtelen ránk törő éhség ellen kiválóan felveszik a harcot az olyan magok, mint a mandula, a törökmogyoró vagy a kesudió, azonban mindenképpen inkább a délelőtti órákban falatozzunk ezekből a finomságból, és lehetőleg álljunk meg egy maréknyi mennyiség után.

hizlalo2.jpg ()

4. Ízesített joghurtok

A piacon vagy kistermelőtől megvásárolt ízesített joghurt talán kivétel ez alól, de a bolti ízesített joghurtok számos adalékanyagot, gyakran pedig rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, az egyéb mesterséges tartósítószerekről nem is beszélve. A joghurt az egyik legegészségesebb diétás táplálék, de a gyümölcsjoghurt mégsem tartozik ebbe a kategóriába. Maradjunk a natúr változatnál, és lehetőleg minél természetesebb fajtánál.

5. Gyümölcslevek

Ha a boltokban kapható dobozos gyümölcslevekre gondolunk egészséges ital címszó alatt, máris felejtsük el. Hozzáadott cukor, mesterséges ízfokozók, alig 12 százalékos gyümölcstartalom, szóval sok köze nincs ahhoz az almához, narancshoz, vagy más gyümölcshöz, amiről a nevét kapta a lé. A 100 százalékos gyümölcshús tartalmak sem minden esetben felelnek meg a valóságnak, így biztosra csak akkor mehetünk, ha mi magunk készítjük el az italt. Sokszor időigényes, és nem is olcsó, de az eredmény garantált. Ráadásul vízzel hígítva is hatásos, és tovább tart.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X