Főoldal > DIÉTA > 10 súlycsökkentő szabály, ami tényleg működik

10 súlycsökkentő szabály, ami tényleg működik

diétaedzéséletmódváltásfogyásfolyadéklapos haszsírégetés
0

Írta:

Rengeteg tanácsot és tippet találhatsz, ha fogyni szeretnél, de korábbi tapasztalat híján nagyon nehéz eldönteni, hogy mi az, ami valóban működik. Megkönnyítjük a dolgod: íme a 10 legnépszerűbb szabály, ami tényleg be fog válni!

1. Figyelj oda a táplálkozásra!

Nem számít, hogy milyen keményen edzel, ha semmit nem változtatsz a rossz étkezési szokásaidon, nem fogsz tudni fogyni. A sorrend sem mindegy: először ki kell alakítanod az új, egészségesebb étrendedet, aztán jöhet a célzott edzés. Ezt már ahhoz igazíthatod, hogy hány kalóriát kell elégetned a vágyott alak eléréséhez.

2. Egyél többször keveset!

Mindenkinek különbözik az étkezési stratégiája, de egy dologban nem oszlanak meg a vélemények: ha a nap folyamán többször eszel kis adagokat, nem kínoz majd az éhség, és emiatt nem fogsz az egészségtelen nasik után nyúlni. Akár napi 4-6 kisebb étkezés is belefér.

3. Kardiózz!

Hiába diétázol, hagyod el a cukrot, a szénhidrátot, a kenyeret és már nem iszol mást, csak vizet, semmi nem fog úgy működni, mint a jó öreg kardió edzések. Próbáld ki a nagy intenzitású intervallum edzéseket, mert ez a leghatékonyabb módja a zsírégetésnek.

4. Ne hanyagold az erőedzéseket sem!

A kardiózás nagyon sokat segíthet a súlycsökkentésben, de igazán szép formáid, tónusos izmaid csak az erősítő edzések által lesznek. Csak így tudod növelni az izomtömeget. De jó hír, hogy ez a folyamat felgyorsítja az anyagcserédet, így még gyorsabban égnek majd a kalóriák.

5. Korlátozd a szénhidrátbevitelt!

A szénhidrát nem ellenség, de sokan tapasztalják, hogy akkor tudnak igazán fogyni, amikor erőteljesen megvágták a fehér rizs, kenyér, tészta, alkohol és cukorfogyasztásukat. Válaszd inkább azokat az ételeket, amelyekben a szervezeted számára hasznos szénhidrátok találhatók meg. Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek.

6. Száműzd a gyorsételeket!

A friss gyümölcsök, zöldségek és a sovány húsok sokkal tovább eltelítenek, mint az egészségtelen junk food és a feldolgozott élelmiszerek. Ráadásul sokkal több olyan tápanyaghoz jutsz általuk, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megőrizd az egészségedet.

55035296 - fit, young, energetic woman boxing unhealthy food on blue background. concept of diet and healthy lifestile

7. Mozogj gyakran!

A mozgásszegény életmód egy dekát sem segít leadni. Még ha napi 30 percet is edzel, de utána csak a kanapén vagy az íróasztalodnál ülsz, komoly károkat okozol magadnak. Mindig legyen prioritás a testmozgás! Mozgasd a tested bármilyen módon! Úszás, tánc, futás, hullahopp, vagy csak egy séta a környéken… Mindegy, csak mozdulj meg, minél többször!

8. Iktasd ki a kísértést!

Ha a kísértés a konyha minden zugában ott leselkedik rád, nem csoda, ha hamar csődöt mond a fogyási terved. Itt egy zacskó  csipsz, ott egy tálca sütemény és persze egy tábla csoki. Ki a házból velük! Amit nem szeretnél megenni, ne tartsd otthon!

9. Kontrolláld az adagot!

Kísérletezd ki, hogy mekkora adag ételtől leszel tele. Állj le, amikor még ennél pár falatot! Könnyen lehet, hogy 20 perc múlva tökéletesen telinek érzed magad. Az agyadba sokkal később jut el a „csordultig vagyok” jelzés a gyomrodtól, mint az a valóságban megtörténik.

10. Rögzíts mindent!

Ha komolyan fogyni szeretnél, kövess nyomon mindent, amit megeszel, megiszol és az edzéseket is. Vezess online élelmiszer-naplót! Ehhez már szuper alkalmazásokat találsz, még az elfogyasztott/elégetett kalóriát is kiszámolják helyetted.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X