Főoldal > DIÉTA > Az 5 legfontosabb dolog, amit száműzz az étrendedből

Az 5 legfontosabb dolog, amit száműzz az étrendedből

cukorkávétranszzsír
0

Írta:

Egyértelműen nem a legjobb kezdet szigorú diétával sanyargatni magunkat az év első heteiben. A jelentős kalóriamegvonáson alapuló diéták, amellett, hogy rövidtávon rossz közérzetet, gyengeséget és ingerlékenységet okoznak, hosszútávon egészségkárosító hatással is járhatnak.

A kiegyensúlyozott étrend kulcsa a tudatosság. A dietetikusok többsége is egyetért avval, hogy a legtöbb étel mértékkel fogyasztható. A közhiedelemmel ellentétben nem kell szinte minden ételcsoportot megvonni magunktól. Azonban vannak olyan bevitt kalóriák, amelyek alig tartalmaznak tápanyagot, így célszerű fogyasztásukat limitálni. Azt tanácsolják, hogy ezeket az ételeket egyre ritkábban iktassuk be az étrendünkbe, majd az adagot is csökkentsük. Ha már szervezetünk nem igényli őket, akkor pedig egészséges alternatívájukkal célszerű helyettesíteni. Most megtudhatod, melyik az az 5 dolog, amire garantáltan nincs szüksége a szervezetednek.

Cukros üdítők és kávék

Bár az üdítőkről a legtöbben megfeledkezünk, amikor napi kalóriabevitelünket számoljuk össze, ezek elhagyása már önmagában jelentős fogyást eredményezhet. A táplálkozástudományi szakemberek szerint, szívünk és általános egészségünk megőrzésének érdekében, napi 24 gramm cukornál nem ajánlatos többet fogyasztani. Ezzel szemben, egy átlagos fél literes üdítő 77 gramm cukrot rejt, ami önmagában több mint háromszorosa a javasolt napi mennyiségnek. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ez nemcsak az üdítőkre, hanem kedvenc szirupos kávékülönlegességünkre is igaz. Egy pohárnyi finomság 400-900 kalóriát, és 10-15 kávéskanál cukrot is tartalmazhat.

Bolti müzlik

Még egy pofonegyszerű módja van a cukorbevitel radikális csökkentésének: az egészségesnek hitt dobozos müzlik és instant zabpelyhek mellőzése. Ezek a finomított gabonákon kívül tele vannak tömve cukorral, rostot azonban alig tartalmaznak. Vedd magadnak a különböző gabonaféléket (zabpehely, lenmag, búzacsíra) és kombináld magvakkal, illetve szezonális gyümölcsökkel.

, Image: 204598668, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Feldolgozott húsáruk

Gondold meg kétszer, hogy tényleg szükséged van-e baconre a csirkemelles ebédhez. Már egy 2010-es kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a feldolgozott húsáruk, mint a bacon, a sonka és a virsli, 42%-kal növeli a szívbetegségek, míg 19%-kal a cukorbetegség kockázatát. A bennük található nátrium-nitrát ráadásul a rákos betegségek kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

Kiejthetetlen összetevőket tartalmazó ételek

Elképzeléseid sincs, hogy az adott élelmiszeren mit jelent a felsorolt összetevők neve? Ne bajlódj vele, a legbölcsebb döntés, ha a polcon hagyod a terméket. A különböző mesterséges színezékeknek és tartósítószereknek semmilyen tápértéke nincs, azonban akár életveszélyes mérgekként is reagálhat rájuk a szervezeted, komoly egészségügyi károsodásokat okozva. Bár elmúlt a szilveszter, még nem késő megfogadni, hogy 2017-ben tisztán étkezel.

Transzzsírok

A transzzsírok növelik az általános koleszterinszintet, csökkentik jó HDL-koleszterin szintjét, ugyanakkor megemelik a rossz LDL-koleszterinét. A kutatások is egyértelműen bebizonyították, hogy a transzzsírok fogyasztása korai halálozáshoz és szívbetegségekhez vezethetnek. Idén kerüld el messzire a bolti kekszeket, süteményeket és fagyasztott készételeket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X