Főoldal > DIÉTA > 8 döbbenetesen cukros étel

8 döbbenetesen cukros étel

cukordiétaételétkezésfogyáshozzáadott cukorkechupkínai ételmazsolapizzarejtett cukortáplálkozástészta
0

Írta:

Ketchup, kínai étel, mazsola. Csak egy pár azok közül az ételek közül, amelyekről nem is gondoltad volna mennyi cukrot tartalmaznak, és amelyek fogyasztása nem csak a diétádat, hanem az egészségedet is veszélyeztetheti. Hogy miért?

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatóinak új álláspontja szerint az ember összes kalóriabevitelének a cukor mindössze 5 százalékát teheti ki. Ezt a mennyiséget nagyon könnyű túllépni, hisz a 2000 kalóriás étrendet alapul véve ez a mennyiség 25.8 gramm napi cukorfogyasztásnak felel meg. Ez nagyon kevés, így a kutatók szerint a napi 10 százalék reálisabb lehet. Ami – valljuk be – szintén nem túl sok, főleg ha megtudod, mennyi étel tartalmaz úgynevezett rejtett cukrokat.

Álljon itt nyolc olyan étel, amiből jobb, ha kevesebbet fogyasztasz, ha mérsékelni akarod a cukorfogyasztásod.

Mazsola

Az aszalási folyamattal megnő a gyümölcsök cukortartalma. A szőlőben friss állapotban is rengeteg cukor van, de az hamar fekszívódó, hasznos gyümölcscukor. Néhány gyümölcs túl kesernyéssé válik az aszalás során, ezért a gyártók cukor hozzáadásával érik el az édes ízt. Ezzel nő a bevitt kalóriák száma, és gyorsabban túlléped a megengedett értéket.  Egy csészényi aszalt gyümölcs majdnem négyszerese a WHO által ajánlott napi mennyiségnek. A tápanyagtáblázat nem tesz különbséget a hozzáadott és a természetes cukor között, így a fogyasztó nagyon nehezen tudja eldönteni, hogyan számítsa ki a napi szükségletét. De meg fogsz lepődni: száz gramm mazsolában több cukor van, mint egy McDonald’s-os csokigolyós fagyiban.

Kínai étel

Az olyan, kínai büfékben kapható ételekben mint a narancsos, vagy az édes-savanyú csirke, megdöbbentően sok cukor van: különféle szószokkal teszik őket ízletessé és finommá. Egy adag narancsos csirkében a WHO ajánlásánál háromszor több cukor van, sőt, még egy duplacsokis shake-ben is kevesebb a cukor, mint egy adag kínai ételben.

Coleslaw (Amerikai káposztasaláta)

A gyorséttermek és élelmiszeráruházak kész coleslaw salátáiban szintén rengeteg cukor van, így érik el, hogy az ízt megkedvelve visszatérjenek hozzájuk a vásárlók. Egy tetszőlegesen választott édességben is megközelítőleg ugyanannyi cukor van, mint ezekben a salátákban.

Tésztaszósz

Finomak, ízletesek, könnyű őket elkészíteni, de a kész tésztaszószok rengeteg cukrot tartalmaznak. Hogy elkerüld a cukorsokkot, inkább házilag készíts a tésztádra szószt, sok friss zöldfűszerrel megbolondítva.

cukros2.jpg ()

Fagyasztott pizza

A gyorsfagyasztott, félkész pizzán található szószokkal már el is fogyasztottad a napi cukorszükségletednek. Ne engedd, hogy becsapjon a biopizzán cukor helyett használt méz: az is hozzáadott cukornak számít – figyelmeztetnek a dietetikusok. Egy szelet pizzában is lehet annyi cukor, mint bármilyen édes kekszben.

Kész paradicsomleves

Egy tányér konzerv paradicsomleves majdnem fedezi az egynapi cukorszükségletedet, és akkor még nem ettél se második fogást, se desszertet. A cukrot a finomabb íz kedvéért adják hozzá. Jobban jársz, ha inkább te magad főzöd meg ezt a levest!

Joghurt

Még a sima joghurt is tartalmaz cukrot a benne található laktóz miatt, de az alacsony zsírtartalmú változat esetében a gyártók a hozzáadott cukorral „kárpótolnak“ az esetleges ízvesztésért. A joghurtos reggelid akár annyi cukrot is tartalmazhat, mint 5 darab csokis keksz.

Ketchup

Annyi bizonyos, hogy 4 gramm nem hangzik túl soknak, de gondolj bele: egy kis teáskanálba is rengeteg cukor fér. Az olyan fűszeres öntetek, mint a barbeque szósz tele vannak cukorral. A paradicsomnak savanykás íze van, ezért teszik a gyártók cukorral édesebbé.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X