Főoldal > DIÉTA > 6 tuti tipp, hogy kirobbanó formában kezdhesd 2017-et

6 tuti tipp, hogy kirobbanó formában kezdhesd 2017-et

diétaegészségéletmódváltásfogadalomfogyásújévzsírégetés
0

Írta:

Ahogy a ruhatárunknak, úgy az egészségünknek is frissítésre van szüksége télen. Sajnos a nehéz ételeket nem igazán cserélhetjük le könnyű, friss salátákra, ezért szezonális tippekre van szükségünk, hogy kirobbanó formába kerüljünk januárban.

Egyél több halat

A kevés napsütés miatt télen szinte mindenki D-vitamin hiánnyal küzd. Érdemes minél több halat, különösen lazacot beiktatni az étrendünkbe, amely egyike a legjobb D-vitamin forrásoknak. Ráadásul Omega-3-ban is gazdag, ezáltal mind szívünk, mind lelkünk egészségéről gondoskodik.

Táplálkozz minél színesebben

Mi az, ami erősíti az immunrendszerünket, és védi a szervezetünket a különböző fertőzésektől? A kiegyensúlyozott, csak minimális mértékben feldolgozott élelmiszereket tartalmazó, növényi alapú diéta. Együnk minél színesebben, iktassunk be télen is minél több gyümölcsöt és zöldséget az étkezésinkbe. A zöld brokkoli, a piros paradicsom, a lilakáposzta, a sárga paprika, mind rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, támogatva az immunrendszer egészségét. Készíts smoothie-kat is, bátran kísérletezve a színekkel.

Ne feledkezz meg a C-vitaminról

Sokan már csak akkor szedünk C-vitamint, ha megbetegedtünk, pedig a téli megviselő időszak garantált ellenszere. A kutatók szerint is a leghatásosabb immunerősítő, antioxidáns tartalma miatt csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét. Ráadásul bőrünk szépségéről is gondoskodik, mivel segíti a szervezet kollagén termelését. Nagyon fontos, hogy mindennap bevigyük az ajánlott napi C-vitamin szükségletet, hiszen szervezetünk nem képes raktározni azt. Nyugodtan szedjünk télen 1000 mg-os táplálék-kiegészítőt.  Mellette igyunk sok grapefruitot, és dobjuk fel a salátánkat kelkáposztával.

41142953 - woman wearing gym clothing looking at mobile phone

Gondoskodj a gyomrod egészségéről

Tudtad, hogy bélrendszerünk tartalmazza a legtöbb immunsejtet a testünkben? Egyél minél több probiotikumot, hogy megelőzd a mikroorganizmusok által okozott betegségeket, csökkentsd a szervezetben fellépő gyulladásokat és erősítsd az immunrendszered. Egy kutatás szerint azok az atléták, akik probiotikumot szedtek 27%-kal kevésbé betegedtek meg az influenzaszezonban, mint a placebót szedő társaik. Kezd a napod joghurttal, ebédre pedig fogyassz savanyú káposztát.

Tartsd egyensúlyban a vércukorszinted

A téli rövidebb és sötétebb napok hatással vannak a közérzetünkre, és hiába várjuk az új reményekkel kecsegtető újévet, a januárt mégis leverten fogadjuk. Fontos, hogy gondoskodjunk vércukorszintünk egyensúlyban tartásáról, mert ez segít, hogy a borús idő ellenére derűsen lássuk a világot. Koncentrálj a rostdús, komplex szénhidrátok és a sovány fehérjék fogyasztására, a fogyókúrás fogadalmak ellenére pedig a rendszeres, ötszöri étkezésre. Reggelire egyél egy tál meleg zabkását, ebédre pedig csirkemellet édesburgonyával.

Figyelj a szerotonin szintedre

Téli depresszióban szenvedsz? Szürkének tűnnek a napok, nem látod a motivációt? Ahhoz, hogy az agyunkban növeljük a szerotonin szintjét, nem kell rögtön antidepresszánshoz fordulni. Elegendő, ha tryptophan tartalmú élelmiszereket iktatunk be az étkezésünkbe. Ez a hangulatjavító aminosav a szerotonin előanyaga. Fogyassz minél több tonhalat, tofut és spenótot. Párosítsd őket teljes kiőrlésű szénhidráttal, amely segíti a tryptophan felszívódását.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X