Főoldal > DIÉTA > 10 tévhit az egészséges táplálkozásról, aminek eddig bedőltél

10 tévhit az egészséges táplálkozásról, aminek eddig bedőltél

diétaélelmiszeréletmódváltásfogyásfogyókúrahúskenyértáplálkozástojásvörösbor
0

Írta:

Szigorú fehérjediétád követsz, és azonnal öntöd magadba a protein shakeket az edzés után? Netán dupla adag vörösbort iszol a nap végén, mert az úgyis annyira „egészséges”? Többek között ezekről és még sok más tévhitről is lerántjuk a leplet!

1. „A friss mindig jobb, mint a fagyasztott.”

A frissen szedett gyümölcsök egészségesebbek, mint a hűtött-fagyasztott társaik? Nem minden esetben! Az olyan gyümölcsök, mint például a banán, a füge és a kivi, messziről érkeznek a hazánkba, a legtöbbször éretlenül szedik le őket, és az útjuk során több hűtésen – melegítésen – légáramláson keresztül jutnak el hozzánk. Az eredmény? Közel sincsen bennünk annyi értékes táplálékforrás és vitamin, mint hinnéd!

2. „A tengeri sóban kevesebb káros nátrium van.”

Ma már sokféle só közül választhatunk, ám egyik sem jobb a másiknál. Ne hagyd, hogy a szép csomagolás és a „természetes” vagy „bio” jelző megzavarjon! Mindenféle ugyanannyi nátriumot tartalmaz grammról grammra, mint a másik.

3. „A vörösbor egészséges.”

Sok kedvező hatása van, de a vörösbor is ugyanolyan alkohol, mint a sör, a vodka vagy a whisky! Egy pohárnál – egészen pontosan 125 milliliternél – többet ne igyál belőle, mert nem fognak érvényesülni a pozitív egészségtani hatásai!

4. „A barna cukor egészségesebb, mint a fehér.”

Ha még nem tudtad volna: a barna cukor csak a színében különbözik a fehér verziótól, ugyanis cukornádmelaszt tartalmaz – tehát színében „koszosabb”. Egészségügyileg egyik sem egészségesebb a másiknál, hiába drágább egyik a másiknál.

44153785 - bowls of various kinds of sugar on old blue background

5. „A 100%-os gyümölcsital egészséges!”

Jobb, mintha kevesebb gyümölcstartalmú itókát innál, de túlzás azt állítani, hogy egészséges lenne! Egy valódi gyümölcsből kifacsart friss narancslét például össze sem lehet hasonlítani a bolti dobozos változattal, ugyanis csomó tartósítószer és színezőanyag van benne, a kevesebb vitamintartalomról nem is beszélve.

6. „A bio ételek egészségesebbek a hagyományos termékeknél.”

Az organikus termékek garantáltak szintetikus anyagok, színezékek, édesítőszerek és tartósítószerek nélkül készülnek el, tehát genetikailag nem módosítottak. Hogy környezettudatosabbak-e? Mindenképpen. De hogy több tápanyagot is tartalmaznak-e? Ez közel sem biztos. Eddig még senki sem tudta bebizonyítani, hogy a bio/organikus ételek jobbat tesznek a szervezetünknek, mint a „normál” kaják.

7. „A sportitalok jót tesznek a szervezetünknek.”

Ez sem minden esetben van így! Ha élsportoló vagy, ha extrém melegben edzel, vagy ha több, mint egy órán át kondizol, szükséged lehet arra, hogy sportitalt igyál, viszont egy 30-40 perces jóga vagy csoportos edzés után fogyasztva csak még több kalóriát és méreganyagot viszel be a szervezetedbe!

41572939 - whole wheat bread

8. „A sötét színű kenyerek jobbak, mint a világos színűek.”

Mindig olvasd el a címkét! Attól, hogy a kenyér sötét színű, közel sem biztos, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült! Simán hozzáadhattak egy kis ételszínezéket vagy barnás karamelloldatot, ami megváltoztatja a kenyér eredeti színét. Ha mindenképpen egészséges pékárut szeretnél venni, csak olyat válassz, aminek a „teljes kiőrlésű/rozs/zab/kókusz” lisztkeverék az első számú összetevője az apró betűs résznél.

9. „Minél sötétebb héjú a tojás, annál egészségesebb!”

Egyáltalán nem a színtől függ, hogy a tojás héja milyen színű. Ha a tojást tojó tyúk barnás-vöröses színű, a tojása is sötétebb árnyalatú lesz, míg a fehéres-bézses árnyalatú állatok világosabb tojást tojnak. Mivel a barnásabb színű tojások általában drágábbak, nyugodtan válassz egészen fehéret is! A tápértéke és az íze ugyanolyan!

10. Ha a termék címkéjén az áll, hogy „natúr”, maga a termék is egészséges!”

Újabb átverés! Hacsak, a „natúr/bio” szöveg nem baromfi- vagy hústermék címkéjén áll, önmagában a jelző nem jelent semmit! Egyszerűen arról van szó, hogy az egészséges jelzőkkel ellátott termékeket jobban veszik az emberek – főleg, ha olcsó.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X