Főoldal > DIÉTA > Stop az ünnepi pluszkalóriáknak!

Stop az ünnepi pluszkalóriáknak!

diétaétkezésfogyáshízáskarácsonykarácsonyi menüpluszkiló
0

Írta:

Megértjük, hogy nem szeretnéd teljesen kihagyni a karácsonyi finomságokat, közben viszont a diétádat sem függesztenéd fel… Van pár trükkünk, amikkel esélyük sem lesz a téli pluszkilóknak!

Fókuszálj a levesekre!

A levesek a karácsonyi menü olyan szereplői, amikből bőven kanalazhatsz kedvedre. Persze az atom-kalóriadús krémlevesekre ez nem igaz! Szerencse, hogy az ünnepi asztalon inkább a halászlé vagy a húsleves a sztár, amikkel duplán jól jársz: szuperül laktatnak és tele vannak vitaminnal. Azért tiszta haszon egy étkezést bőséges levesezéssel indítani, mert így sokkal kevesebbet eszel majd a többi fogásból.

Gondold újra a klasszikus menüt!

Alapszabály, hogy a hozzávalók beszerzésénél válaszd a soványabbat, legyen szó húsról vagy tejtermékről. Például a töltött káposztát készítsd darált pulykamellből és zsírszegény tejfölből. A húsok bő olajban sütését váltsd ki grillezéssel, vagy sütőzacskóban, sóágyon, alufóliában sütéssel. Panírozni is lehet egészségesebben: sima liszt helyett teljes kiőrlésűvel, zsemlemorzsa helyett zabpehellyel. A jól bevált köreteket pedig pikáns fűszerekkel (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) dobhatod fel, így nemcsak extra ízeket kaphatsz, de az anyagcseréd is jobban pörög majd.

Round chocolate cookies, Image: 185749707, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BEWfood

Karcsúsítsd a desszerteket!

Sütisütésnél használj kisebb formákat, mint máskor, mert úgyis dömping lesz az édességekből, és így kevesebb kalóriát veszel magadhoz egy-egy elcsábulásnál. Kaphatóak kis muffinformák, mini mignonpapírok, vagy pohárkrémekhez is kisebb tégelyek – raktározz be belőlük! Az is jó, ha a bejgliket és a tortákat vékonyabb szeletekre vágod a szokásosnál, mert ezzel nemcsak a saját, de a vendégeid vonalaira is ügyelhetsz.

Óvatosan kortyolgass!

Az ünnepek alatt az alkohol is főszerepet kap – nemcsak az nem mindegy, hogy mennyit, hanem az sem, hogy mit iszol. Az édes borokat és a tejszínalapú koktélokat inkább hanyagold, mert igazi kalóriabombák. Jobb választás a száraz pezsgő vagy bor, illetve a cukormentes gyümölcslével ízesített koktélok, amiknek minimális az energiatartalma. Akkor sem árt figyelned, ha csak alkoholmenteset iszol: dobj pár jégkockát a poharadba, és máris megfelezted a gyümölcsleved kalóriamennyiségét!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X