Főoldal > DIÉTA > Kakaós finomságok a karácsonyi asztalra

Kakaós finomságok a karácsonyi asztalra

desszertdiétaédességfogyáskakaókarácsonysütemény
0

Írta:

Szeretnél valami finom kakaós süteménnyel készülni a karácsonyra? Próbáld ki ezeket a recepteket!

KARÁCSONYI ROLÁD

Hozzávalók

A piskótához:

·     4 db tojás
·     80 g kristálycukor
·     120 g búzaliszt
·     40 g TUTTI Holland kakaópor
·     csipet só

A krémhez

·     3 db tojás
·     20 dkg cukor
·     2 púpozott ek TUTTI Holland kakaópor
·     1 narancs reszelt héja
·     25 dkg margarin

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 190˚C-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A tojásfehérjét kezdjük el habosítani egy nagy tálban a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben adjuk hozzá a cukrot, végül kemény habbá verjük. A tojáshabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat . A lisztet keverés mellett szitáljuk a tojáshabba vigyázva, hogy ne törjük össze.

A piskótatésztát vékonyan szétterítjük a sütőpapírral bélelt tepsin, majd 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Ekkor óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

A krémhez az egész tojásokat a cukorral és a kakaóval habverővel kikeverjük, a narancsot megmossuk, belereszeljük. Gőz fölött folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, elkezdjük habosítani a margarint robotgéppel, majd hozzákeverjük a krémet.

Tekerjük le a piskótát, egyenletesen kenjük el rajta a krém kétharmad részét majd ismét csavarjuk fel. A maradék krémmel vonjuk be, felületét ízlés szerint díszíthetjük, csokiforgáccsal és drazséval, majd ismét hűtsük egy órán át.

KARÁCSONYI KUGLÓF

Hozzávalók

·     450 g búzaliszt
·     1 db citrom reszelt héja
·     22 g élesztő
·     1 db tojássárgája
·     10 g vaníliás cukor
·     80 g porcukor
·     60 g vaj (olvasztott)
·     280 ml tej
·     100 g TUTTI Holland Kakaópor
·     1 csipet só

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt egy teáskanál porcukorral öt perc alatt felfuttatjuk. A maradék porcukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat egy tálba tesszük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt és elkeverjük. Majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, a sót és ismét alaposan összekeverjük. 5 percen át dagasztjuk, (ha van rá lehetőség, a kenyérsütő dagasztó funkcióját is használhatjuk erre).

A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük, és a kakaós tésztamasszát beletöltjük. A formába helyezett tésztát letakarjuk, és 20 percig meleg helyen kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tészta sütését a térfogat növekedéséig erős lángon, majd az átsütést közepes lángon végezzük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e már: ha nem marad semmi a tűn, akkor megfelelő a tésztánk. A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor a tetejét megszórjuk porcukorral, de tetszés szerint tovább díszíthetjük mandulaforgáccsal, reszelt csokoládéval, vagy akár tört, pörkölt mogyoróval.

Extra tippek:

1.     A kuglóf tésztáját mazsolával vagy kandírozott gyümölccsel tehetjük még finomabbá.

2.     Használjunk szilikon kuglófformát, hiszen ezzel meggátolhatjuk, hogy a sütemény a formába ragadjon, ráadásul tisztítani is sokkal könnyebb, mint a fémformákat.

Gingerbread cupcake with christmas decoraton, selective focus

KARÁCSONYI HABOS MUFFIN

Hozzávalók 12 db muffinhoz

A tésztához:
·        
20 dkg liszt
·        
20 dkg cukor
·        
2 db tojás
·        
5 dkg margarin
·        
5 dkg TUTTI Holland Kakaópor
·        
2 dl tej
·        
1 csomag vaníliás cukor
·        
1 csomag sütőpor

A krémhez:

100 g TUTTI tejszínízű habpor
2 dl hideg víz

A tészta elkészítése:

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habverő segítségével habosra keverjük. Egy tűzálló edényben felolvasztjuk a margarint, és ezt hozzáadva tovább keverjük a cukros tojást. Beleszórjuk a lisztet, a sütőport és a holland kakaóport, majd a tejjel csomómentesre keverjük a folyós tésztát. A sütőt közben 180 fokra előmelegítjük.

A muffinpapírokat vagy a többször is felhasználható szilikon muffinformákat a sütőformába helyezzük és a formák háromnegyedéig belekanalazzuk a masszát, (helyet hagyva így a tésztának, ami sütés közben megemelkedik) majd  az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e: ha beleszúrunk a tésztába és nem marad a tűn semmi, akkor már nem kell tovább sütnünk. A muffin tésztáját sütés előtt csokoládédarabokkal is feldobhatjuk, még finomabb lesz! A muffinokat díszítés előtt hagyjuk kihűlni, majd a szilikonformát távolítsuk el róluk!

A krém elkészítése:

A tejszínízű habporhoz hozzáadunk 2 dl hideg vizet és gyorsfordulatú habverővel a krémállag eléréséig keverjük, majd habzsákba töltjük. Amikor kihűltek a muffinok, a habzsákból körkörös mozdulattal a tetejükre nyomjuk a krémdíszítést, és színes vagy ezüst drazséval szórjuk meg, és egyéb dekor elemekkel ( pl.csillaggal) díszítjük.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk. Ebből a mennyiségből 12 db muffint kapunk, ha ennél többet szeretnénk készíteni, esetleg nagyobb vendégsereget várunk, érdemes dupla mennyiséggel kalkulálnunk.

Tippek:

Ha a muffintészta egy részébe nem keverünk kakaóport, kétféle színű és ízű sütiket kapunk.

A tésztát (sütés előtt) különféle hozzávalókkal ízesíthetjük, mint például: kókuszreszelék, túró, mazsola, rumaroma, darált vagy durvára tört dió, mogyoró.

A díszítést alkalomhoz illően variálhatjuk: szórható tortadíszekkel, forgácsolt mandulával, pörkölt mogyoróval, vagy nem ehető díszítésként számgyertyával, zászlókkal, szívecskékkel.

A díszített muffinokat emeletes süteménytartón kínálhatjuk vendégeinknek.

Forrás: TUTTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X