Főoldal > DIÉTA > Így készítsd fel a gyomrodat a karácsonyi lakomára!

Így készítsd fel a gyomrodat a karácsonyi lakomára!

diétaemésztésétkezésfogyáshashízáskarácsonypuffadásünnepekünnepi étkezésünnepi menü
0

Írta:

Itt vannak az ünnepek, mindenki süt és főz, hogy minél finomabb ételeket tegyen a karácsonyi asztalra. Mielőtt kétségbeesnél, hogyan fogja bírni ezt a gyomrod, fogadd meg tanácsainkat, és meglátod, mindenféle kellemetlen tünet nélkül tudsz majd ünnepelni a családdal.

Ne koplalj

Ez nem azt jelenti, hogy a fogyókúrádat fel kell függesztened, sőt: karácsonykor sem kell feltétlenül felrúgnod a diétádat. Nagyon fontos viszont, hogy az ünnepek előtti napokban, hetekben felejtsd el a „nem evést”. Hiszen ha éhezteted magad, és úgy veted bele a karácsonyi vacsorákba, extra terhelésnek teszed ki a gyomrodat. Egyél legalább ötször naponta, lehetőleg kisebb adagokat, hogy ne sokkold szervezetedet váratlan ételrohamokkal.

Csökkentsd a húsbevitelt

Mivel karácsonykor leginkább a húsételeké a főszerep, ezért az ünnepek előtti napokban inkább mellőzd ezek fogyasztását. Ha napokon keresztül folyamatosan csak húst eszel, és még a karácsonyi menü sem kínál mást, bizony nehéz lesz elkerülni az emésztési problémákat.

Fogyassz rostokat

Nagyon fontos, hogy fogyassz rengeteg rostot. Elsősorban a nyers zöldségekre, gyümölcsökre koncentrálj, de érdemes teljes kiőrlésű gabonákat, rozst és zabot is enned. Ha ezek bevitelére helyezed a fő hangsúlyt, egészen biztosan elkerülheted a székrekedést és kitisztíthatod a beleidet az ünnepek előtt. Így a karácsonyi vacsi is jól fog esni.

Christmas girl in red Santa hat eating cake on plate. Isolated., Image: 106561087, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Igyál sok folyadékot

Méghozzá elsősorban vizet. Ezzel szintén azt éred el, hogy megkönnyíted az emésztésedet, könnyebben távoznak a salakanyagok, így azok nem okoznak galibát a bélrendszeredben. De persze rengeteg más pozitív hatása van az elegendő folyadékbevitelnek. Érdemes megfogadni azt a tanácsot is, hogy minden étkezés előtt érdemes meginni egy pohár vizet.

Egyél óvatosan

Szerencsére a karácsonyi menük között nagy valószínűséggel találsz olyan fogásokat, amik nem terhelik meg különösebben a gyomrodat. Persze ilyenkor picit lazíthatsz, de figyelj oda a mértékre. Persze mázli, ha nem szereted a zsíros, nehéz ételeket, és inkább a könnyebb menüt részesíted előnyben. Ha van előétel (leves, sajt- zöldség- vagy gyümölcstálak) érdemes fogyasztanod belőle, mert így felkészítheted szervezetedet a főfogásra.

Ha már megtörtént a baj

Puffadás, bélgörcs, hasmenés? Bizony, ezek a gyomorrontás tünetei. Ha „csak” hasfájást tapasztalsz, szerencséd van, ilyenkor egy kis odafigyeléssel (ha időben cselekszel) megállíthatóak a komolyabb tünetek. Nem kell egyből bogyók után kapkodnod: egész egyszerűen csak feküdj le, és kortyolgass el néhány csésze édeskömény vagy kamillateát. Jobb, ha idejében enyhíted panaszaidat, nehogy a fincsi lakomák helyett kényszerdiétáznod kelljen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X