Főoldal > EGÉSZSÉG > Így fogyj le karácsonyig!

Így fogyj le karácsonyig!

diétaétkezésfogyásgasztrohízáskarácsonytáplálkozás
0

Írta:

Ősszel és télen a legnehezebb fogyókúrázni, hiszen ilyenkor beállunk raktározó üzemmódba. Azért van néhány trükk, amivel lefaraghatod a fölösleges zsírpárnákat! Ha követed tippjeinket, karácsonyig ledobhatsz 3 kilót, és az ünnepi asztalnál szexin fog feszülni rajtad a kedvenc kis feketéd.

 

1.    Só? No!

Na jó, nem kell teljesen kiiktatnod az életedből, de nagyon figyelj oda, mennyit viszel be belőle. Ha naponta 2500 mg – azaz egy evőkanálnyi – sónál többet fogyasztasz el, a szervezeted vizet tart vissza, ami centikben és kilókban mérhető súlygyarapodáshoz vezet. A napi sóbevitel 500 mg-ra csökkentésével viszont megszabadulhatsz a felesleges víztől. Kerüld a kész és félkész élelmiszereket, a konzerveket, a sós nasikat, és alaposan böngészd át az élelmiszerek címkéjét, mielőtt megveszed őket. Sokszor még az egészségesnek tartott ételek is tele vannak sóval, például a feldolgozott gabonából készült ételek, a túró vagy a fagyasztott zöldségkeverékek. Helyettesítsd ezeket zabpehellyel, görög joghurttal, friss zöldségekkel.

2.    Vízhajtó zöldségekből többet

Gyakran nem is a zsírtól látszunk kövérebbnek, hanem a sok fölösleges víztől, amit a szervezetünk visszatart. A víz ráadásul a legkényesebb területeken, a combok, a csípő, a fenék és a has tájékán okoz plusz centimétereket, ezért már azzal látványos változást tudsz elérni, ha ettől megszabadulsz. A zöldségek magas víztartalmuk miatt stimulálják a vesék működését, ezáltal felgyorsítják a sejtekben megrekedt víz kiürülését. A paradicsom, a padlizsán, a cékla, az uborka, a saláta, a spárga és a retek a legjobb vizesedés-gátlók. Iktasd be őket az étrendedbe mindennap!

3.    Hajrá, gyógynövények!

Fokozzák a vízhajtó folyamatok beindulását a különböző gyógynövények is: a vízitorma, a spirulina alga, a lestyán, az articsóka, az aranyvessző, a mezei zsurló, a nyírfalevél és a petrezselyem. A vízitormát nyersen, salátában, a petrezselymet húsételek és levesek ízesítéséhez, a spirulina algát tabletta vagy por formájában, a többit pedig nagyrészt teaként fogyaszthatod.

4.    Vízből sosem elég!

Bár paradoxonnak hangzik, a legjobban a megfelelő mennyiségű vízfogyasztással akadályozhatod meg a vizesedést, hiszen ha a szervezeted nem jut elég folyadékhoz, visszatartja a már meglévőt. Egészséges étkezés mellett napi 2-3 liter vízre van szükséged. Viszont ha sok hús, hentes- és pékáru, édesség és készétel is szerepel az étrendedben, ennek a mennyiségnek a kétszeresét kell elfogyasztanod ahhoz, hogy az anyagcseréd valóban jól működjön. Fontos, hogy tiszta vizet igyál, például szénsavmentes ásványvizet vagy szűrt vizet, és lehetőleg semmilyen más folyadékot – kávét, alkoholt, cukrozott gyümölcsleveket – ne fogyassz. Ha reggel, éhgyomorra megiszol 3-3,5 deci langyos vizet, az nagyon szépen beindítja az anyagcserédet.

karifogyas2.jpg ()

5.    Rostból 25-38 gramm

A zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű péksüteményekben, zab-és korpakészítményekben található rostok kipucolják a belekből a lerakódott salakanyagokat, és gyorsítják az anyagcserét. Ehhez naponta legalább 25-38 gramm rostot kell elfogyasztanod. A legjobb, ha rögtön reggelire rostdús ételt eszel, például cukrozatlan müzlit vagy zabpelyhet, kevés zsírszegény tejjel vagy natúr joghurttal, friss gyümölcsökkel. Ez beindítja az anyagcserédet, és eltelít, így biztosan nem fogsz megéhezni ebédig.

6.    Ecet&szezámmag kombó

Bár elsőre nagyon rosszul hangzik az ecetes víz, a fogyókúrában sokat segíthet. Tegyél egy kávéskanál ecetet egy pohár vízbe, és idd meg a nagyobb étkezések előtt, így megakadályozhatod a túlevést, és egyúttal méregtelenítheted is a szervezeted. Ha kifejezetten fogyni szeretnél, akkor naponta kétszer-háromszor igyál meg egy csészényi vizet egy evőkanálnyi ecettel. A szezámmag szintén méregtelenítő hatású, hiszen rostjai segítik a salakanyagok kiürülését. Lehetőleg fekete szezámmagot vásárolj, mert ez hatékonyabb, mint a barna változat. A legjobban akkor szívódik fel, ha éjszakára beáztatod, másnap megpirítod, majd megőrlöd. Főtt és nyers ételekbe is belekeverheted.

7.    Pörögjön!

Az L-karnitin a zsír, a króm pedig a cukor energiává alakításához szükséges, ezért mindkettőnek fontos szerepe van a fogyókúrában. Az L-karnitin egy aminosav származék, ami az emberi szervezetben és az állati, illetve növényi táplálékokban is megtalálható, különösen a vörös húsokban. Ha a zsírégetés felgyorsítására szeretnéd használni, az étellel bevitt mennyiség valószínűleg nem lesz elég. Táplálék-kiegészítő formájában napi 1000-3000 mg-ot fogyassz belőle. Krómhoz természetes formában burgonyából, gabonafélékből, olajos magvakból juthatsz, de ha a fogyás a cél, érdemes étrend-kiegészítőként is szedned.

A cikket a Wellness magazinban is elolvashatod!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X