Főoldal > DIÉTA > Idén ünnepelj pluszkilók nélkül!

Idén ünnepelj pluszkilók nélkül!

diétafogyásfogyókúragasztrokarácsonytáplálkozás
0

Írta:

A karácsonyi időszak nem csak attól lehet stresszes, hogy a főnököd még az utolsó utáni pillanatban sóz rád egy projektet, miközben már rég ajándékokért kéne rohangálnod.

Még pluszban az alakod miatt is aggódsz, akár fogyókúrázol éppen, akár nem. A sok karácsonyi parti, ebéd, vacsora, forralt borozás és sütizés emléke ugyanis jövőre is megmarad – a kritikus csípő-popsi-comb tájékon. A finom falatoknak ellenállni viszont szinte lehetetlen, főleg akkor, ha teljesen kimerültél az év végi hajrában. Szerencsére egy jól kidolgozott haditervvel elkerülheted a fránya pluszkilókat, és még a finomságokról sem kell lemondanod.

1. Eddz reggelente!

A téli hidegben és sötétben persze még nehezebb, hogy rávedd magad a kora reggeli edzésekre, pedig igazán megéri. Kísérletekben ugyanis bebizonyították, hogy azok, akik reggel edzenek, később a nap folyamán jóval kevesebbet nassolnak és jobban ellenállnak a kalóriabombák csábításának. Szóval még munka előtt irány az edzőterem, és így már könnyebben beéred csak eggyel a kolléganőd isteni fahéjas muffinjából.

2. Váltsd turbófokozatra!

Tudtad, hogy egy intenzív edzés után a szervezeted még akár 12-24 óráig szinte magától égeti a kalóriákat? Ez az úgynevezett EPOC-hatás, ami az angol excess post-exercise oxygen consumption kifejezés rövidítése, és magyarul annyit jelent, hogy a szervezeted ilyenkor duplán igyekszik visszatölteni az oxigénraktáraidat. Eközben pedig zsírt égetsz el. A HIIT, vagyis magas intenzitású interval edzés segít a legjobban felpörgetni az edzés utáni zsírégetést, így az ünnepek előtt vagy közben mindenképp iktasd be heti kétszer. Szerencsére a neten is rengeteg videót találsz, így otthon is tornázhatsz.

xmas2.jpg ()

3. Ne éhezz!

Te is egész nap éhezel, ha tudod, hogy este egy karácsonyi vacsira vagy hivatalos, ahol ínycsiklandó büféasztal vár? Ez pedig nagyon nagy hiba! Ha ugyanis egész nap éhezel, mélypontra zuhan a vércukorszinted, és emiatt a tested automatikusan a szénhidrátokat fogja követelni – ráadásul rögtön el is raktározza őket, felkészülve egy esetleges következő éhezésre. A legfontosabb tehát, hogy az ünnepek táján is kiegyensúlyozott legyen az étrended, naponta legalább háromszor egyél, és lehetőleg sok fehérjét, rostot és összetett szénhidrátokat. Így elkerülheted, hogy a vendégségekben feleslegesen befalj egy csomó üres kalóriát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X