Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél bulgurt!

Ezért egyél bulgurt!

bulgurdiétaétkezésfogyáskörettáplálkozás
0

Írta:

A burgonya és a rizs alternatívájaként érdemes megismerkedni a bulgur nevű szuperkörettel. A tápanyagban gazdag tört búzából nem csak izgalmas, de egészséges ételeket lehet készíteni, hiszen ki ne vágyna arra, hogy finomat egyen, hízás nélkül?

Lehetséges, hogy még nem tudtál róla? Pedig az emberiség régi tápláléka a bulgur, olyannyira, hogy archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. Elképesztő szám, de több hasonló meglepő érték is fűzőik a nevéhez. Például: A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.

Mi is az a bulgur?

Hántolt, előfőzött, szárított és őrölt búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A gabonának majdnem a teljes része megmarad az előállítás során, ezért a kuszkusznál és a tésztaféléknél sokkal egészségesebb, teljes kiőrlésű gabonának számító ételről van szó. A bulgur gabonaíze jelentős, szinte a diófélékre emlékeztet. Főleg a török és a közel-keleti konyhában jellemző alapanyag, de mediterrán országokban és Indiában is előfordul. Bioboltokban, keleti élelmiszerboltokban és nagyobb bevásárlóközpontokban is beszerezheted.

bulgur2.jpg ()

Jótékony hatásai

A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban gazdag. Rosttartalma több mint ötszöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett. Különösen magas az E-vitamin tartalma. A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék.

Konyhai tippek

Remekül átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Könnyű, kiadós és egészséges, jól passzol húsokhoz, párolt finomságokhoz, de önmagában fogyasztva is kitűnő. Elfoglalt nőknek igazi áldás, mivel könnyen elkészíthető. Elő van főzve, ezért elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig főzni, míg a folyadékot beissza. A csomagoláson mindig találsz elkészítési útmutatót.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X