Főoldal > DIÉTA > 8 tuti tipp, hogy ellenállj az ünnepi ételek csábításának

8 tuti tipp, hogy ellenállj az ünnepi ételek csábításának

diétaegészségétkezésfogyáshízáskarácsonyünnepek
0

Írta:

A december egyértelműen a kísértések hónapja. Mindenhonnan csupa csábító étel leselkedik ránk: a céges karácsonyi partin, a barátnőkkel rendezett közös sütögetésen, a meghitt családi vacsorán át egészen a szilveszteri disznóságokig. Még a leggyorsabb anyagcseréjűeknek is szüksége van ilyenkor egy remek akciótervre, hogy elkerüljék a plusz kilókat. Lesd el az alábbi tippeket, hogy az új évet is karcsún és magabiztosan kezdhesd!

Tűzz ki egy célt

Már az ünnepek kezdete előtt határozd el, hogy egészséges maradsz, és nem feledkezel meg a fitt étrendről az év utolsó heteiben sem. Élvezd úgy az ünnepeket, hogy nem szedsz magadra 5-6 kilót egyetlen hónap alatt. Egyik finom falat sem ér annyit, hogy koplalnod kelljen egész januárban, igaz?

Ne diétázz

Bár egyértelműen az egészséges étkezésre biztatunk, a diétát nem ajánlatos pont decemberben elkezdeni. A kutatók szerint a fogyókúra kőkemény stresszforrás, így a kortizol szintjére is hatással van, növelve az étvágyat és a testünk középső részére telepedő zsírpárnákat. A legrosszabb ötlet a finomságokkal roskadozó asztalok mellett diétázni, hiszen a kudarc 99,9%-ban garantált. Felejtsd el a fogyókúrát és a koplalást, próbálj meg inkább az egészségesebb ünnepi ételekre koncentrálni. Könnyen lehet, hogy reform ünnepi fogásaiddal idén pont te leszel a vendéglátók koronázatlan királynője.

Egyél, ha éhes vagy

Semmi sem győzi le úgy az akaraterőt, mint a kínzó éhség. A legrosszabb ötlet tehát, ha egész nap koplalunk, hogy este ehessünk kedvenc ünnepi csemegéinket. Ha nem eszünk, a vércukorszint drasztikusan lecsökken, így sokkal nehezebb ellenállni a következő szelet diós beiglinek vagy karácsonyi gyümölcskenyérnek. Hidd el, a legjobb védekezés a csábítás ellen a kiegyensúlyozott ötszöri étkezés (három főétkezés és két köztes) megtartása. Hogy tovább telítődj, egyél minél több fehérjét, egy kis egészséges zsiradékot (magvakat, olívaolajat) és teljes kiőrlésű szénhidrátot minden étkezésre, de a rostokról se feledkezz el!

Gondold át, mit is eszel

Mindegy, hogy milyen vendégségbe és hova vagy hivatalos, gondold át már előtte, hogy mit lenne célszerű enned a felhozatalból. Ne várd meg, míg az ételek a szemed elé kerülnek, mert akkor már nehezebb jó döntést hozni, pláne korgó gyomorral. Büféasztal lesz a céges vacsorán? Töltsd tele a tányérod fenyőmagos salátával és pulykamellel, hogy kevésbé csábulj el az édességes pult láttán.

47840698 - new year and christmas concepts. pretty lady in santa hat eating a delicious piece of cake while sitting near new year tree.

Élvezd ki a finom falatokat

Minden étel része lehet az egészséges étrendnek, ne büntesd magad, ha megkívánod az ünnepi finomságokat. A kezdeti önmegtartóztatás sokkal inkább növeli a túlevés kockázatát, hiszen a szervezeted a fellépő hiányt kompenzálni szeretné más étellel. Megkívántad a sajttortát, mert az a kedvenced? Válaszd ki a legkisebb szeletet, és bátran edd meg. Egy kis szelet sütitől még senki nem lett kövér!

Csak mértékkel fogyassz alkoholt

Természetesen semmi rossz nincs abban, ha megiszol a barátnőiddel egy koktélt, vagy lecsúszik egy pohár száraz vörösbor a családi vacsora után. Jobb azonban, ha tudod, hogy az alkohol jelentősen csökkenti a vércukorszintet, illetve kicsit spicces állapotban az önmegtartóztatás is nehezebb, a kettő kombója pedig garantáltan túlevéshez vezet. Ráadásul az alkohollal rengeteg extra kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Ünnepek idején lehetetlen nemet mondani rá, azonban mindig állj meg egy pohárnál.

Egyél tudatosan

A gyomornak körülbelül 20 percre van szüksége ahhoz, hogy jelezze a teltségérzetet. Lassítsd le a tempót evés közben, és élvezz ki minden egyes falatot. Rakd le a villát két falat között, és beszélgess minél többet. Tudatosítsd magadban, hogy az összejövetelek főként a társaságról szólnak, és nem az ételekről.

Koncentrálj önmagadra

Az ünnepek nem éppen stresszmentesek, a különböző érzelmek pedig az év végével könnyen felszínre kerülnek. Ilyenkor mindennél fontosabb, hogy vigyázz magadra. Bár nagy a csábítás, hogy kihagyd az amúgy megszokott edzést, semmiképp ne tedd. A testmozgás is hozzájárul ahhoz, hogy jó közérzeted legyen. Fontos, hogy ne ételekkel kompenzáld a bensődben jelentkező esetleges hiányérzetet. A másik nagy veszélyforrás az alváshiány. Könnyen azt vehetjük észre, hogy egyik összejövetelből a másikba esünk, az alvásra fordított idő jelentős csökkentése viszont növekedett étvágyhoz és túlevéshez vezet. Utolsó tanácsként, mindig hagyj időt, hogy felfogd a szervezeted jelzéseit, lehet, hogy nem is kívánja a második adag töltött káposztát vagy a következő szelet zserbót.

Boldog és egészséges ünnepeket kívánunk!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X