Főoldal > DIÉTA > 7 tipp, hogy hízás nélkül túléld az ünnepi evészeteket

7 tipp, hogy hízás nélkül túléld az ünnepi evészeteket

diétafogyásfogyókúragasztrokarácsonytáplálkozásünnepünnepek
0

Írta:

Biztos ismerős a kép, amivel valószínűleg idén is szembe kell nézned: a céges karácsonyi parti, ahol a büféasztal tömve van finomabbnál finomabb, és sajnos annál is hizlalóbb ételekkel.

Nem is kérdéses, hogy nagy a kísértés, bár a racionális éned figyelmeztet a következményekre: mindez a csípődön rakódik majd le. Ennek azonban nem muszáj így történnie. Körültekintően pakold meg a tányérod egészséges ételekkel, amelyek tápanyagban gazdagok, ugyanakkor kalóriában és zsírban szegények, így egyáltalán nem kell aggódnod a hízás miatt.

Tankolj fel rosttal!

Előételnek válassz aprított zöldségeket vagy leveles zöld salátát, hogy elűzd az étvágyad. A ropogós zöldségek alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostban bővelkednek, így sokkal jobb választás ezzel megtömni a gyomrodat, mint mondjuk 4 bundázott fasírttal, amely 410 kalóriát és 30 g zsírt rejt.

Kanalazz levest!

A leves ízletes és telítő, ráadásul a gőzölgő tálból lehetetlen gyorsan enni, így a következő fogással is várnod kell. Ha levesről beszélünk, felejtsd el a krémes változatokat, egy csésze brokkoli- vagy sajtkrémleves például 300 kalóriát és 20 gramm zsírt tartalmaz. Tedd le a voksod a zöldségleves mellett, lehet az hagyományos vagy épp minestrone, mivel ezek alacsony zsírtartalmúak és csupán 100 kalóriát viszel be egy csészényivel.

leves2.jpg ()

Karcsúsodj a tenger gyümölcseivel!

A rákkoktél és a sashimi kitűnő választás bármilyen ünnepi rendezvényen, mivel ezek természetes módon zsír- és kalóriaszegények. Egy adag rákkoktél, körülbelül 6 nagy rákkal és 3 teáskanálnyi szósszal, csupán 109 kalóriát és 0,4 g zsírt tartalmaz. Összehasonlításként, egy csészényi rántott tintahalkarika 300 kalóriával és 14 g zsírral növeli a napi bevitelt.

Csak egyszerűen!

Ha egy főétel szószban úszik, rántott, reszelt sajttal dúsított, vagy szaftos, az már eleve nem lehet jó választás. Hihetetlen, de egy kis adag barna mártás önmagában 100 kalóriát és 4 g zsírt tartalmaz. Ugyanolyan finom lehet a könnyedebb étel, mint a natúr pulykamell vagy a zsírszegény sült marha a mártásos kacsa helyett.

Figyelj az adagokra is!

Nyugodtan edd a kedvenc ételeidet, de egyél kisebb adagokat, így nem fogsz jóval több kalóriát fogyasztani, mint egy átlag napon. Egy normál aktivitású nőnél ez napi 2000 kalória, míg a férfiaknál 2400. Hogy elkerüld a mértéktelen evést, sose érkezz az ünnepi vacsorára éhesen! Rágcsálj előtte egy könnyű snacket, mint a saláta, vagy néhány darab teljes kiőrlésű keksz pár falatka zsírszegény sajttal.

Kerüld a cukros koktélokat!

Az ünnepi italok, mint a tojáslikőr, a forró alkoholos csoki, a cukros puncs és az almabor valóságos kalóriabombák. Válassz borfröccsöt a tojáslikőr helyett, ezzel az egyszerű cserével ugyanis akár 200 kalóriát és 2 g zsírt is megtakaríthatsz.

A desszertnél alkalmazd a 3 harapásnyi szabályt!

Mit ér egy karácsonyi parti finom desszert nélkül? Nyugi, nem kell kihagynod a desszertet, egyszerűen csak alkalmazd a 3 harapás szabályt, így bűntudatmentesen megkóstolhatod a finomságokat, mégsem veszel magadhoz pár perc alatt több száz kalóriát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X