Főoldal > DIÉTA > 7 táplálkozási mítosz, aminek eddig bedőltél

7 táplálkozási mítosz, aminek eddig bedőltél

cukorbetegségedzésfehérjefolyadékfogyasztáskoleszterintáplálkozástojás
0

Írta:

Ha azt hiszed, hogy a tojás egészségtelen, az alkohol káros és a szénhidrátok pedig csak pluszkilókat dobnak rád – tévedsz!

TÉVHIT: Mindenkinek kell vitaminokat ennie             

IGAZSÁG:  Ha sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű termékeket és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket eszel, nincsen szükség étkezési kiegészítőkre! A vitaminok többségét egyébként nem lehet túladagolni. Télen, betegségek esetén, illetve stresszesebb időszakokban viszont kifejezetten ajánlott multivitaminokat fogyasztani, amit megerősítik a szervezet ellenállóképességét!

TÉVHIT: A szénhidrátok hizlalnak

IGAZSÁG: A szénhidrátok ideiglenes mellőzése gyors (ámde rövid ideig tartó) fogyást eredményezhet, ami főként a víz- és táplálékmegvonástól következik be. Amint elkezdesz újból „normálisan” étkezni, vissza fogod szedni azt a pár kilót! Ha pedig hosszú távon vonnád meg magadtól a szénhidrátokat, sokkal többet ártasz magadnak, mint gondolnád! A szervezet energiatermelésre használja fel a szénhidrátokat – ezért tudunk mozogni, gondolkodni, edzeni, tehát a napi tevékenységünket csinálni. Nélküle nem is léteznénk!

TÉVHIT: Legalább napi 2,5 l folyadékot kell inni

IGAZSÁG: A tested érzi, hogy mennyi vízre van szükséged. A napi vízfogyasztásod rengeteg mindentől függhet: az elfogyasztott ételektől, az életkortól, a testsúlytól, a hőmérséklettől, a mozgástól, a betegségektől, a lelkiállapotodtól, és még sorolhatnánk. Nem érdemes poharanként nézni mennyit iszol egy adott nap!

Wellness-tipp: A sötétsárga vizelet dehidratáltságot, míg a világos, illetve átlátszó színű pisi tökéletes vízfogyasztást jelent. Ha nem vagy biztos benne, elegendőt iszol-e, csak pillants rá és tudni fogod!

TÉVHIT: A tojások fogyasztása megemeli a koleszterinszintet

IGAZSÁG: Pár éve ezzel volt tele az egész sajtó, de azóta kiderült, hogy hiába van tele koleszterinnel a tojás, a szervezet ebből csak elenyésző mértékben tud „hasznosítani”. Átlagosan napi 2-3 db tojás fogyasztása ajánlott, de fontos kiemelnünk, hogy a tojások tele vannak vitaminokkal, és a magas koleszterinszint NEM a tojásfogyasztás után következik be!

30725631 - fried toast with egg served on white plate

TÉVHIT: Minden alkohol káros a szervezetre

IGAZSÁG: A sörnek, a bornak, a sangriának és a gyógynövényekkel teli hungarikumnak, az Unicumnak kifejezetten jó hatásai vannak, de csak akkor, ha nem lépjük túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget! Persze, mindent túl lehet adagolni, ahogyan az alkoholt is, ezért is tartsuk mértéket! Napi 200 ml vörösbor fogyasztása még egészségjavító hatással is bír, a röviditalok és a tömények fogyasztása viszont tényleg káros. Ha viszont nem iszol alkoholt, ne sajnáld, hiszen tudományosan is bizonyított, hogy az alkoholt mellőző emberek sokkal egészségesebbek!

TÉVHIT: Ha sok édességet eszel, a 2-es típusú cukorbetegség áldozata leszel

IGAZSÁG: A sok édesség nem egészséges, de ez nem jelenti azt, hogy cukorbeteg leszel tőle! A 2-es típusú cukorbetegség akkor következik be, ha a szervezetben lévő inzulin nem képes kifejteni a hatását: tehát, ha állandó vércukorszint ingadozással küzdesz – ez pedig a legtöbbször örökletes. Mindezek ellenére az egészségtelen, mozgásszegény életmód és az elhízottság növeli a betegség kialakulásának esélyét.

TÉVHIT: Az edzés utáni étkezés izmosít!

IGAZSÁG: Hiába eszel a kemény kondiórád után proteindús csirkeszárnyakat és lazacos szendvicset, maximum hányingered lesz tőle, de az izomépítésben semmit sem segít! Ha rá szeretnél gyúrni az izmaidra, inkább igyál egy kis fehérjeshake-t vagy olyan sportitalokat, amit tele vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X