Főoldal > DIÉTA > 4 tuti hatás, amiért jó forralt borozni

4 tuti hatás, amiért jó forralt borozni

alkoholbőrforralt borfűszeritaljótékony hatásmeleg ital
0

Írta:

A forralt bor amellett, hogy finom és kellemesen felmelegít a hideg napokon, még jótékony hatásokkal is bír! Ismerd meg ezeket!

Egy hideg téli estén nincs is jobb, egy kellemes aromájú forralt bornál. A nedű garantálja a jó hangulatot, és mértékkel fogyasztva még a szervezetedre is jótékony hatással van.

Köztudott, hogy napi egy pohár vörösbor jótékonyan befolyásolja az egészséget: a folyékony antioxidáns véd a szív- és érrendszeri problémák kialakulása ellen, csökkenti a gyulladásos eredetű panaszokat, sőt, a magas vérnyomásra is pozitív hatással van és csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Egy kutatás azt is bebizonyította, hogy a várható élettartam átlagosan 10-12 évvel nő a rendszeres borivóknál, mint alkoholt egyáltalán nem fogyasztó társaiknál. Ezek után nem is lehet kérdés, hogy a forralt bort is érdemes fogyasztani, legyen akár vörös, akár fehér borból.

Természetesen ez nem jelenti, hogy ész nélkül kell a forralt bort inni, napi 3 deciliternél többet nem ajánlott belőle fogyasztani – még akkor sem, ha az alkoholtartalom egy része elillan a főzés hatására -, ennyi is elég ahhoz, hogy kifejtse a hatását.

1. Köhögés és nátha ellen

A meleg italok eleve jót tesznek a különböző náthás megbetegedések esetén, de a forralt bor a benne található  fűszereknek köszönhetően triplán hatásos. Erős baktérium- és vírusölő hatással bír, fertőtleníti a torkot és a garatot, így segíthet a köhögés leküzdésében, és a gyulladásos eredetű panaszokat is enyhíti.

, Image: 243897261, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

2. Anyagcsere-fokozó

Meleg állagának köszönhetően segíti az emésztési folyamatokat is a szervezetben. Serkenti az emésztőnedvek termelését, köszönhetően a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint illóolajoknak. Ezek az anyagok a gyomor-béltraktusban fejtik ki hatásukat, vagyis lelassult anyagcsere esetén kifejezetten hasznos segítségnek számít. Ha magad főzöd, figyelj oda a cukortartalomra, inkább helyettesítsd mézzel vagy más természetes édesítővel.

3. Mértékkel koleszterinszint-javító

De mi is a mérték? Ez mindenkinek lehet más, ki mennyit bír? Sajnos nem! Napi egy bögre forralt bor azért legyen elég. Ez az egy pohárnyi mennyiség, a jótékony polifenol-tartalmának köszönhetően már segíti a szervezeted. Növeli a jótékony koleszterint, óvja a szív-és érrendszert, az erek rugalmasságát és a kötőszöveteket.

4. Hasznos fűszerek vannak benne

A forralt bor kihagyhatatlan összetevői: a fahéj, a szegfűszeg, és a kardamom. Mind a három fűszer antibakteriális hatással bír, és jótékony hatását együttesen is ki tudja fejteni. Ráadásul illóolajainak köszöngetően már attól boldogsághormonok szabadulnak fel, hogy beleszimatolsz a forró italba. Egészségedre!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X