Főoldal > DIÉTA > Petrezselyemmel a lapos hasért

Petrezselyemmel a lapos hasért

fogyásfogyókúrafűszerlapos haspetrezselyemzsírégetés
0

Írta:

Egy igencsak hétköznapi fűszernövény, melyről sokan nem is tudják, milyen sokat tud tenni azért, hogy egészségesebb és csinosabb legyél.

Nem fű, hanem vitamin

A Földközi-tenger déli és délnyugati partvidékén őshonos ez a nálunk is kedvelt fűszer- és zöldségnövényként. Vitaminban gazdag, és nem árt tudni, hogy a vastag gyökerű petrezselyem minden része – zöldje és a gumója is – értékes. A-vitamintartalma miatt a látást javítja. Magas kalciumtartalma miatt tisztítja a vízhólyagot és serkenti a vese működését. De egyébe anyagai: flavon és kumarin származékok, nyálka, karotin, C- és E-vitamin, valamint az ásványi sók is hasznosak a szervezeted számára. Fő hatóanyaga a benne lévő illóolaj. Összetevője az apiol, amely a gyökérben olyan kis mennyiségben van, hogy nem árthat. Egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő.

Vízhólyag-, vesetisztító, fogyasztó

A petrezselyem erős vizelethajtó, fertőzés elleni szer, de görcsoldó, szélgörcsoldó, étvágyjavító, frissítő és immunrendszert serkentő hatásai is vannak. Rendkívül magas a káliumtartalma, így emiatt is remek vízhajtó hatással bír. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Kifejezetten jól hat a hasi zsírpárnák eltüntetésére, rendszeres fogyasztása – salátákban, levesekben, húsokkal – laposabb hasat eredményez. Tisztítja az emésztőrendszert is, valamint serkenti a máj munkáját. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

46481730 - parsley.

Serkenti az immunrendszert és az étvágyat

Különösen kisgyereknél jelenthet gondot az étvágytalanság, amin a petrezselyem könnyen segít. Ha a kicsi megszokja az ízeket, később is jobban elfogadja a zöldségféléket, akár főve, akár nyersen. A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyermekek számára, de nagyon tápláló is. Kúraszerű fogyasztással fokozhatod a saját, vagy a szeretteid ellenállóképességét is, bármely betegséggel szemben.

Fogyasztási javaslat

A leghatásosabb nyersen fogyasztani, a kicentrifugázott levét, felhígítva bármely más zöldség-gyümölcs lével, akár sárgarépával, akár almával. Hatékony a petrezselyem lé fokhagymával, de akkor is hígítani kell, mert mindkettő igen tömör összetételű, és még a legbátrabbaknak is kihívást jelent az elfogyasztása. Nem kell megutálni, mert éppen az a cél, hogy rendszeres fogyasztása segíteni tudjon.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X