Főoldal > DIÉTA > Megdöbbentő tények a csokoládéról

Megdöbbentő tények a csokoládéról

csokoládéédességhízáskakaónassolás
0

Írta:

A csokit szinte mindenki szereti, és számos jó tulajdonságát igazolták az utóbbi időben. De gondoltad volna, hogy rossz is lehet a csoki?

Fejfájást okozhat

A csokoládéban lévő metilxantin származékot a sejtek megkötik, így annak kiürítése sokáig eltarthat. A metilxantin a szívbetegségre, a cukorproblémára, és az allergiára is negatív hatású, valamint felborítja a vércukorszint stabilitását. A csoki elfogyasztása után gyorsulhat a szívverés, és fáradtság, álmatlanság, szorongás léphet fel, majd pár nap elteltével olyan tünetek is mutatkozhatnak, mint a fejfájás, az alvászavar, a nyugtalanság, a szédülés, vagy lehangolt lelki állapot.

Allergiás tüneteket okozhat

A tömegeknek gyártott csokoládék kevesebb kakaót, ám annál több cukrot, mogyorót, szóját, lecitint, glutént, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket tartalmaznak. A csokoládé-allergia a mesterséges adalékok, kiegészítők következménye, és tünetei sokfélék lehetnek:   fejfájás, viszketés, kiütések, hányás, hasmenés, légszomj. Ha a fenti panaszokat észlelted magadon, keress fel egy allergológust, aki bőrpróbával és vérvétellel megállapítja, hogy valóban allergiás vagy-e.

 

Szennyezett környezetből érkezhet

A csoki alapanyagát biztosító kakaófa a trópusokon él, a feldolgozás során a magját pirítják és porrá őrlik, ám ez azt jelenti, hogy kedvenced a gyártási technológia folyamán jótékony hatása nagy részét elveszti.
A kakaóport az előkészítés során sokféle szennyeződés is éri, ami lehetőséget kínál a baktériumok és penészgombák szaporodásának. A csokoládé tömegének 36-55%-a finomított cukor, ami legyengíti az immunrendszert, károsítja a hormonszabályozást, a keringést, az agyműködést, továbbá megzavarja a bélflóra egyensúlyát.

etcsoki2.jpg ()

Szorongáshoz és vesekőhöz is vezethet a fogyasztása

A csokoládé fő metilxantin származéka a teobromin, mely a központi idegrendszert stimulálja és bőrirritációt, depressziót, szorongást eredményez.
Az édes finomság oxálsavat is tartalmaz, ami megköti a kalciumot, ezért a későbbiekben vesekövet okozhat.

Addikciót alakíthat ki

A csokoládé mentálisan serkentő vegyülettel is rendelkezik. Mennyei íze, ellenállhatatlan aromája, lágy és krémes állaga rögtön beindítja az agyban lévő endorfintermelést, így minden egyes kockával járó pozitív érzés szervesen kapcsolódik a csokoládéfogyasztás élményéhez, így fokozódik az addikció kialakulásának veszélye.

A tejcsoki nem igazán egészséges

A nyers csokoládé sok flavanolt tartalmaz, ami keserű ízű, ezért sok cég a gyártás során ezt kivonja a termékekből. A természetes kakaó egy színező eljárásnak köszönheti fekete színét, így amit magadhoz veszel, főként cukorból és telített zsírból áll, nagyon magas kalóriatartalommal. A cukor pedig erősen felviszi az inzulinszintet, és a szervezet azonnal beindítja a raktározási hadműveletet, mely elhízáshoz vezet!

Kiváltható mással

Ha élsz-halsz a csokiért, és képtelen vagy édesség nélkül élni, fogyassz karobport, ami gazdag természetes cukorban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, ám nem tartalmaz metilxantint, illetve nem kell erjeszteni. A karobporban lévő pektin serkenti az emésztést, és segít a méreganyagok eltávolításában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X