Főoldal > DIÉTA > Kalóriát vagy szénhidrátot számolj?

Kalóriát vagy szénhidrátot számolj?

diétaétkezésfogyáskalóriaszámításszénhidrát
0

Írta:

Alacsony szénhidráttartalom, alacsony kalória tartalom, szénhidrátmentes, nullkalóriás. A diétázók többsége jól ismeri ezeket a kifejezéseket, nem véletlenül, hisz ezért hívják az ilyen ételeket diétásnak. De vajon ha meg szeretnél szabadulni néhány kilótól, melyikre érdemes jobban figyelmed?



Ha választani kell, mindenképp a szénhidrát-diéta a hatékonyabb. Ez leginkább azért van, mert ha csökkented az étrendedben a szénhidrátot, kevesebb kalóriát is fogyasztasz.

2006-ban egy kutatócsoport végzett egy elemzést a témában, melyből az az eredmény született, hogy  6 hónapos csökkentett szénhidrát-diéta után az emberek sokkal több súlyt veszítettek, mint azok, akik a bevitt kalóriát csökkentették.

dilemma2.jpg ()

Most azt hiheted, hogy a szénhidrát-diéta sokkal hatásosabb, mint a kalória-számolgatás, de mi van a szénhidrát-diéta alatt fogyasztott kalóriával? Na itt kezd érdekes lenni a dolog.

Ugyanis a csökkentett szénhidrát étrendnél csak a szénhidrátot kell számolni, és addig kell enni, amíg már nem éhes az egyén, de még nincs tele. Kevesebb szénhidrát fogyasztásakor automatikusan több protein és zsír kerül a szervezetbe, ami jelzi a testnek a telítettséget. Ebből adódik automatikusan, hogy kevesebb kalória is kerül a szervezetbe.

Szóval ha a szénhidrátokra fókuszálsz (ami 1gr =4 kalória), akkor eleve kevesebb kalóriát is viszel be. És mivel ilyenkor több olyan ételt eszel, ami a jóllakottság érzetét kelti, így több súlyt is tudsz ezzel a diétával veszíteni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X