Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél sok narancsot

Ezért egyél sok narancsot

C-vitamincitrusfélenarancsvitamin
0

Írta:

Rengeteg jótékony hatása ismert ennek az isteni déligyümölcsnek, edd minél gyakrabban!

Itt a hűvösebb időjárás, és ezzel együtt megérkezett a “narancsszezon” is. Bár nincs is jobb és egészségesebb hazai idénygyümölcsöket fogyasztani, azért a hosszú őszi és téli időszakban az alma mellett nyugodtan fogyassz időnként déligyümölcsöket is, például narancsot. Megéri, hiszen rengeteg jótékony hatással van a szervezet működésére.

Gazdag vitaminforrás

A narancs igazi vitaminbomba. Szuper C-vitamin forrás, ami nem csak egészségedre, de bőröd fiatalságára is igen jó hatással van. A csapadékosabb, hidegebb, vírusokkal teli időszakban érdemes többet fogyasztani belőle, hogy ne döntsenek le azok a fránya betegségek a lábadról. De emellett található még benne jócskán A- és B-vitaminból is.

Kalóriaszegény

Aki fogyókúrázik, annak sem kell lemondania a narancsról. Ez a gyümölcs ugyanis alig tartalmaz kalóriát. Tévé előtti nassnak kiváló, ráadásul íze miatt sokak kedvence. Csipsz és cukros üdítők helyett válaszd a narancsot: rengeteget teszel így egészséged megőrzéséért.

Segíti a hasnyálmirigy működését

A narancs rengeteg jótékony hatása közül az egyik az, hogy a hasnyálmirigy működésére jó hatással van. Ha nincs is ilyen jellegű problémád, érdemes sok narancsot fogyasztanod, hogy ne is kelljen szembesülnöd ehhez hasonló betegségekkel.

57891048 - fresh orange fruits in wooden box on stone table. top view with copy space

Rossz hangulat ellen is kiváló

A narancs nem csak finom, de téli depresszió ellen is hatásos. Akkor is jobb kedvre derít, ha eszed, de akkor is, ha érzed az illatát. A narancsos illóolajok kifejezetten jó hatással vannak, ha épp nem vagy a legjobb hangulatban.

Gyógy-szer

A narancs természetes orvosság, ráadásul több panaszra is “felírható”. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhítenek, de vírus- és baktériumellenes hatása is van. Fertőzések alkalmával is számíthatsz a narancsra, illetve fájdalomcsillapító hatása is ismert.

Jót tesz a veséknek

A narancs igencsak jót tesz a veséknek, ugyanis vízhajtó hatása révén igencsak megdolgoztatja a kiválasztó szervrendszert. Ha egyébként is problémád van a veséddel, vagy valamilyen oknál fogva vizesedik a tested, semmiképpen ne hagy ki az étrendedből ezt a gyümölcsöt.

Segít megelőzni a trombózist

A trombózis egy igen veszélyes, és alattomos betegség, amelyre a hajlam genetikailag kódolva lehet. Ha emellett még egyéb rizikófaktorok is jelen vannak az életedben (úgy mint dohányzás, hormonális fogamzásgátlók, stb.), akkor fogyassz sok narancsot, hiszen bizonyítottan trombózis megelőző hatása is van ennek a déligyümölcsnek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X