Főoldal > DIÉTA > Ez a top 5 rejtett zsírforrás

Ez a top 5 rejtett zsírforrás

ételhabzsoláshalrejtettsajtzsírzsírforrás
0

Írta:

Itt az idő, hogy jobban odafigyelj az étkezésedre. Sokszor nem is gondolnád, mennyi zsírt veszel magadhoz a diétásnak hitt tízóraival, vagy az ebédeddel. Az alábbi öt étel különösen veszélyes, mivel túl sok telített zsírt tartalmazhatnak, és fogyasztásuk esetén fennáll a habzsolás veszélye.

1. Sajtok

Nyilván nem akarod a szendvicsedet plusz kalóriákkal és extra zsírral megdobni. 30 gramm sajt akár 160 kalóriát is tartalmazhat. A zsíros sajtok, mint amilyen a trappista is, tartalmazzák ezeket a plusz kalóriákat anélkül, hogy észrevennéd.

Egészséges alternatíva:
Egy egészséges szendvics nem tartalmaz telített zsírokat, mustárral ízesítheted, és savanyúságot, salátát és paradicsomot tartalmaz. Ha ragaszkodsz a sajthoz, akkor próbálj ki egy intenzívebb ízűt, mint amilyen a parmezán, az erős ízélmény miatt kisebb mennyiséget kívánsz majd belőle.

2. Saláták

Önmagában a tény, hogy salátát ebédelsz, még nem jelenti azt, hogy helyesen döntöttél. Ha nem a megfelelő összetételű salátát választod, azzal többet árthatsz a testednek, mintha más, alacsony zsírtartalmú ételt fogyasztanál. A cézár salátához hasonló tálak tele vannak magas zsírtartalmú sajttal, kenyérkockával, zsíros hússal, és olyan magas kalóriatartalmú öntetekkel, amelyek szinte biztos, hogy nem képezik az egészséges táplálkozás fő bázisát.

Egészséges alternatíva:
A sötétzöld leveles, és az egyéb színes zöldségek garantáltan egészségesek. Ezek mellé válassz egy fő fehérjeforrást (grillezett csirkemellet, pulykát, tojásfehérjét, halat, babot, vagy tofut) és legfeljebb két evőkanál olívaolajjal, ecettel, vagy avokádóolajjal locsold meg a salátát.

zsirforras2.jpg ()

3. Pulykás szendvics

A gyorséttermek és a menzák pulykás szendvicsei akár 800 kalóriát is tartalmazhatnak, és 58 gramm zsírt is magukban hordozhatnak. Gyakran vörös húsból készülnek az elnevezésük ellenére, a húst pedig sokszor zsírban sütik ki, és fehér lisztet tartalmazó zsemlében, majonézzel bőségesen telenyomva tálalják. Még meglepőbb tény, hogy a vegaburgerek ugyanebből az okból kifolyólag szintén magas zsírtartalmúak lehetnek.

Egészséges alternatíva:
Válassz olyan szendvicset, amiben egy szelet sovány, grillezett pulykamell található két szelet teljes kiőrlésű kenyér között, és inkább mustárral legyen ízesítve, mint majonézzel. Ha van rá lehetőséged, készítsd el otthon a szendvicsedet: a teljes kiőrlésű zsemlébe rakj alacsony zsírtartalmú pulykaszeleteket, hagymával, köménnyel és korianderrel fűszerezve.

4. Sushi

A falatnyi méretű sushik ugyan zsírszegénynek és ártalmatlannak tűnnek, de ez nem minden fajtájukról mondható el. A 300 grammos sushi tekercsek, vagy a ropogós garnéla tekercsek akár 500 kalóriát és 10-20 gramm zsírt is tartalmazhatnak. A sushiban a fehér rizs üres kalóriákat eredményez. Az összetételét akkor is ellenőriznünk kell, ha például angolnából, vagy avokádóból áll, mivel ezek mértékkel fogyaszthatóak, azonban nagyobb mennyiségben sok zsírt tartalmaznak.

Egészséges alternatíva:
Válaszd az egyszerűbb darabokat, rendelj tonhalas, lazacos, vagy uborkás tekercseket. Kerüld a sült tésztát, részesíts előnyben az omega-3 zsírsavakban gazdag, szívbarát halételeket. Ha szereted a csípős fűszereket, akkor ízesítsd az ételeket wasabival.

5. Halételek

Ugyan a hal egészséges, és kevés telített zsírt tartalmaz, azonban nem tudhatod az éttermekben miben sütik ki, vagy milyen szószt használnak az elkészítéséhez. A grillezett halszeleteket a legtöbb étteremben egy evőkanál vaj hozzáadásával készítik el, ami 7 gramm telített zsírt jelent.

Egészséges alternatíva:
Kifejezetten rendeld a halat grillezve vagy párolva, vaj és szósz nélkül. Ha magadnak készíted el, akkor csavard a halra egy citrom vagy egy lime levét, így hozzáadott zsiradék nélkül ízesítheted.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X