Főoldal > DIÉTA > Edd és fogyj!

Edd és fogyj!

almadiétaétkezésfogyásgyümölcshal
0

Írta:

Ha ezeket a finomságokat eszed, nem csak jóllakhatsz velük, de a fogyáshoz és az egészséghez is hozzájárulsz velük.

Alma

Minimum egy alma mindennap nem csak a betegségeket, de a plusz kilókat is távol tartja, legalábbis ezt támasztja alá egy neves amerikai egyetem tanulmánya. Azok az emberek, akik például egy tésztaétel előtt elropogtattak egy almát, összességében kevesebb kalóriát vettek magukhoz, mint azok, akik valami más rágcsálnivalót majszoltak el a főétel elfogyasztását megelőzően.
Nyugodtan bízhatsz az alma rosttartalmában is, átlagosan egy darabban 4-5 gramm van, ezzel pedig maximálisan feltöltheted a szervezeted ezzel a tápanyaggal. Ezen felül a gyümölcsben lévő antioxidánsokkal akár még az anyagcserét érintő betegségeket is meg lehet előzni, pontosan azokat a nyavalyákat, amelyek a has tájékán eredményeznek súlyfelesleget. Az alma másik nagy erénye, hogy a vércukorszintet hosszabb ideig tartja magasan, és ez azt jelenti, hogy jóval tovább érzed majd magad jóllakottnak.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök nem csak finomak, de tele vannak egészséges összetevőkkel, amelyek a betegségektől is megvédenek. A bogyós gyümölcsök közül a legfontosabbnak a földi szeder bizonyul, amelyben rengeteg rost van, így hatásos fogyókúrás étel is egyben. Hasonló jótevő a málna és az eper,  mert mindegyik tápláló, fogyasztásukkal növelhető a bevitt rost mennyisége.
A rosttal messzire űzhetők a bélbántalmak, csökkenti a koleszterinszintet, mérsékli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, és a súlyvesztést is megkönnyíti. A vörös áfonya szintúgy bővelkedik rostban, hozzájárul a jó emésztéshez, és ez a gyümölcs is pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet.

Rák

A királyrák hófehér húsa az ínyencek egyik legfenségesebb fogása, nedvdús és ízletes. Azoknak is szuper különlegesség, akik ledobnának néhány kilót, de azoknak is, akik csak egészséges életstílust szeretnének folytatni.
A rák lábai egészséges fehérjéket rejtenek magukban, viszont nagyon csekély bennük a telített zsírsav mértéke. Elenyésző mennyiségű szénhidrát van benne, ami jó hír a diétázóknak, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például C-vitamint, magnéziumot, foszfort, cinket, szelént és B12-vitamint. Nem elhanyagolható az omega-3 zsírsav tartalma sem, amellyel a rák jelentős mértékben ellátja a szervezetet.

Tengeri herkentyűk

Más tengeri herkentyűk a rákhoz hasonlóan alacsony kalóriaértékkel bírnak, és rendkívül egészségesek, a bennük lévő zsírok a szívet is oltalmazzák. A tőkehalnak például különösen alacsony a zsírtartalma, és hosszú időre eltelít. A tonhalban sincs sok kalória, tele van omega-3 zsírsavakkal, ez pedig fokozza az egészségmegőrzésben betöltött szerepét. Már csak ezen okokból kifolyólag is megéri beépíteni az étrendedbe a tonhalat. Az osztriga pedig szintén értékes forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, a kalciumnak, a vasnak, a cinknek, a C-, és D-vitaminnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X