Főoldal > DIÉTA > 5 ok, hogy szeresd a jó zsírokat

5 ok, hogy szeresd a jó zsírokat

egészségomega-3tápanyagzsír
0

Írta:

Vess egy pillantást arra, hogy valójában mennyire jók ezek a zsírok, és azt is megmutatjuk, hogy építheted be őket az étrendedbe.

1. Harcol a fájdalom ellen

Egy amerikai egyetemen végeztek egy kutatást, ahol krónikus nyak-, és hátfájásban szenvedő betegeket vizsgáltak. Húsz-harminc napon keresztül a pácienseknek halolaj kapszulát kellett szedniük, és a vizsgálat végére a vizsgált betegek kétharmada már teljesen el is hagyta a korábban rendszeresen bevett fájdalom-, és gyulladáscsillapító tablettákat. A kulcs abban rejlik, hogy az omega-3 zsírsav képes harcolni a gyulladások ellen. De nem feltétlenül kell halolaj kapszulában keresned ezt az összetevőt, a lazac, a makréla, a hering és a pisztráng a legjobb forrásai a gyulladásgátló omega-3 zsírsavnak.

2. Vékony maradsz

A hangulatingadozások könnyen súlyos süti evésbe torkollhatnak, amelyek megakadályozhatják a fogyókúrás törekvéseidet. A Minnesotai Egyetem egyik kutatója szerint az omega-3 zsírsav segíthet a kiegyensúlyozottság, a stabil hangulat elérésében, ennek érdekében a szakértő azt javasolja, hogy harminc napon keresztül minden nap kapj egy be egy jó minőségű, omega-3 zsírsavat tartalmazó táplálékkiegészítőt, és figyelj a változásokra.

zsir2.jpg ()

3. Több vidám napban lesz részed

Az omega-3 zsírsav egy változata a DHA (a dokozahexánsav), amely az agyunk 25 százalékát teszi ki, valamint koordinálja a „jó érzésért” felelős szerotonin hormon termelődését, és a szervezetben való áramlását. Azoknak az embereknek, akik depresszióval küzdenek, valószínűleg DHA hiányuk van. A kutatók úgy hiszik, hogy a DHA-t tartalmazó étrendkiegészítő kíméletes alternatívája az antidepresszánsoknak, de ne csak pirula formájában vedd magadhoz, hanem fokozd a halfogyasztásodat is, és így biztos, hogy a napjaidat derültebben fogod megélni.

4. Könnyíti a légzést

Az omega-3 zsírsav még az asztmás gyulladásokat is képes csökkenteni, legalább is erre hívja fel  a figyelmet egy, az Indianai Egyetemen készített tanulmány. A betegek egy csoportja ebben az esetben is halolajat tartalmazó étrendkiegészítőt szedett, és ők jobban tudták kezelni a mozgás által előidézett légzési panaszokat, mint azok, akik csak placebót kaptak, vagy normál étrendet folytattak.

5. Megőrzi a szíved egészségét

Azon kívül, hogy felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben, az omega-3 zsírsav mérsékli a magas vérnyomást, és a vérrögök kialakulásának kockázatát is visszafogja, de még a diabétesz kezelésében is jó szolgálatot tehet. Egyél minél több növényi eredetű ételt, lenmagot, diót, spenótot, arugulát (a fehér mustár zöldje), avokádót, repceolajt és szójaféléket, például tofut. A Harvard Egyetem kutatói szerint ezekben az ételekben az omega-3 zsírsav ALA elnevezésű formulája lelhető fel, amelynek hatására a különböző szívbetegségek is kiküszöbölhetők.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X