Főoldal > DIÉTA > 11 tipp, hogyan spórolj a kalóriákkal!

11 tipp, hogyan spórolj a kalóriákkal!

diétaételétkezésfogyásfogyókúrakalóriatáplálkozás
0

Írta:

Szeretnél kevesebb kalóriát bevinni a szervezetedbe, de nem tudod, hogy kezdj hozzá? Ezekkel a tuti tippekkel máris kezdődhet a “faragás”!

1. Utólag olajozd az ételt!

Bár úgy gondoljuk, hogy ha olívaolajjal főzünk, az csak egészséges lehet, sok zöldség azonban sajnos igen hamar magába szívja a serpenyőbe öntött zsiradék nagy részét. Rengeteg kalóriát megspórolhatsz azzal, ha először natúr megfőzöd a zöldségeket, és csak ezután adsz hozzá egy-két teáskanál olívaolajat, majd tetszés szerint fűszerezed a falatokat.

Megspórolt kalória: 150

2. Hígítsd a gyümölcslevet!

Ha nem akarsz lemondani a gyümölcslevek ízéről, viszont szeretnél kalóriát megspórolni, a legjobb, ha egy műanyag flakont fele-fele arányban töltesz meg a kedvenc italoddal és vízzel. Ha teaimádó vagy, akkor is él ez a módszer: ugyanilyen arányban keverj össze limonádét és cukrozatlan ice teát.

Megspórolt kalória: 100

3. Használj pezsgőspoharat!

Bár sokaknak szentségtörésnek tűnhet, mégis azt javasoljuk, hogy vörösbor fogyasztásnál mellőzd a hagyományos boros poharat, és válts pezsgőspohárra. Ennek oka, hogy a pezsgőspohár űrtartalma kisebb, így értelemszerűen kevesebb ital is tud belekerülni, mint egy nagy borospohárba.

Megspórolt kalória: 100

4. Süss kevesebb adagot!

Ki ne szeretné a muffin ellenállhatatlan ízét – sokan akár együltő helyünkben is fel tudnánk falni belőle egy egész tepsivel. Ha tudod, hogy nem vagy képes ellenállni a csábításnak, jobb, ha előrelátó vagy, és egyszerre nem 12 darab muffint sütsz meg, hanem csak hatot. Mindez fele annyi vajat, fele annyi olajat jelent, így több száz kalóriától tudod magad megóvni, viszont az édességet sem vontad meg magadtól teljesen.

Megspórolt kalória: 310-385

sporol2.jpg ()

5. Fogyassz pulykát!

A tonhal-krumpli páros elsőre talán diétás, könnyű összeállításnak tűnik, de ne dőlj be, ugyanis egy adag 700 kalóriát, és több, mint 30 gramm zsírt tartalmaz. A tonhalat olykor helyettesítsd pulykával, és ha ragaszkodsz a krumplihoz, sütés helyett inkább főzve fogyaszd, és ne öntsd nyakon majonézzel.

Megspórolt kalória: 420

6. Zöldséget a tésztára!

Tudjuk, hogy nincs is jobb, mint egy nagy adag tészta hússal és pikáns szósszal, de sajnos ebből egy átlagos adag 600 kalóriát tartalmaz. Ha szeretnéd mégis teliszedni a tányérod, a húst helyettesítsd zöldségekkel gazdagítsd a tésztát, és a zsíros szószok helyett készíts házilag feltétet!

Megspórolt kalória: 250

7. Felezd meg a desszertet!

Megkívántad azt az ínycsiklandozó pitét a büfében? Ahelyett, hogy felfalnád egyszerre, vagy éppen sóvárogva lemondanál róla, válaszd az arany középutat, és inkább felezd meg a finomságot egy édesszájú kolleganőddel, így máris fele annyi kalóriát vettél magadhoz, mintha az egészet betermelted volna.

Megspórolt kalória: 300

8. Vidd a saját pop-cornod!

Nincs mozi pattogatott kukorica nélkül, de érdemes tudnod, hogy egy közepes adag a mozi büféjéből kb. 900 kalóriát tartalmaz. Legjobb, ha magad készíteted el otthon a zsírszegény variációt, amit aztán a film alatt ropogtatni tudsz.

Megspórolt kalória: 600

9. Reggelizz natúr müzlit!

A legtöbb müzli és reggeliző pehely rengeteg cukrot és zsírt tartalmaz. Ha reggelire befalsz egy tányérral, még azelőtt 700 kalóriával leszel gazdagabb, hogy kiléptél volna az ajtón. A cukrosak helyett válaszd inkább a natúr, zsírszegény variációt!

Megspórolt kalória: 500

10. Légy figyelmes az étteremben!

Egy vacsoránál nemcsak az a fontos, hogy lehetőleg zsírszegény húst rendelj, hanem az is, hogyan készítik el az ételt. Sok séf a hús elkészítése után megvajazza vagy megolajozza a húst, hogy szaftosabbnak tűnjön. Ezt megelőzve bátran kérd meg a pincért, hogy mellőzzék ezt a műveletet, így máris több száz kalóriától óvod meg magad.

Megspórolt kalória: 500-600

11. Fordíts hátat a büfének!

Nem vicc! Kimutatták ugyanis, hogy azok, akik a büfé részlegnek háttal ülnek étkezés alatt, egy átlagos ebéd alkalmával kevesebbet esznek, mint azok, akik folyamatosan ki vannak téve az ételek látványának.

Megspórolt kalória: 650


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X