Főoldal > DIÉTA > 10 szuperétel a szuper testért

10 szuperétel a szuper testért

diétaenergiaételfogyásszuperételtápanyagtáplálkozás
0

Írta:

Fontos, hogy olyan ételeket illessz a táplálkozásodba, amelyek egészségesek, erősebbé tesznek, energiát adnak, és segítenek újra erőre kapni egy fárasztó edzés után. Próbáld ki őket!

1. Tojás

A tojás mindent tartalmaz, amire a szervezetednek szüksége van. Nem csak remek fehérjeforrás, amelyre az aktív élethez szükséged van, de a sárgájában található D-vitamin is segít az izmok teljesítményének fokozásában. A fehérje biotint, olyan B-vitamint is tartalmaz, amely táplálja a fejbőrt és erősíti a hajhagymákat. A tojássárgája A-vitaminban is gazdag, amely erősíti az immunrendszert, és erősen tartja a körmöket.

2. Lazac

A lazac igazi szuperétel, amely nagyon magas minőségű fehérjetartalma miatt ajánlott. Fogyasztása segíti a zsírvesztést, támogatja az izomépítés folyamatát. Tanulmányok szerint a lazacban található esszenciális aminosav, a leucin segíti a fogyást, méghozzá izomvesztés nélkül. A benne található omega-3 zsírsavak pedig fényes hajat és csodás bőrt varázsolnak.

3. Mandula és tökmag

Ez a két finom rágcsálnivaló két főétkezés között fogyasztva segít, hogy ne érezd magad éhesnek, ellát energiával. Mindkettő tele van vitaminokkal, például E-vitaminnal, bővelkednek antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket a káros hatásoktól, és széppé teszik a bőrt.

4. Zöld tea

A zöld italban lévő katekin felpörgeti az anyagcserét, ugyanakkor véd az edzés után kialakuló szabadgyököktől is. A benne felhalmozott antioxidánsok nem csak a rákos megbetegedések kialakulása ellen védenek, hanem megóvják a bőrt a hirtelen öregedéstől is.

5. Olíva- és repceolaj

A különösen alacsony zsírtartalmú diéták visszafordíthatatlan kárt okozhatnak a bőrnek, éppen ezért nem érdemes kizárni teljesen a zsírokat az étrendből – gondolj csak a mediterrán nők gyönyörű, selymes bőrére. Az egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmazó olajak, mint az olíva és a repce puhán és nedvesen tartják a bőrt, emellett védik a szívet is.

43849740 - avocado egg open sandwiches on whole grain bread with tomatoes on paddle board with rustic wood table

6. Avokádó

Ez a zöld növény igen gazdag forrása a jóllakottság érzését fokozó egyszeresen telített zsíroknak, amelyek táplálják és erősítik a hajat, a hajhagymákat, valamint a szívre és az erekre is jótékony hatást gyakorolnak.

7. Quinoa és bulgur

Mindkét gabonaféle remek fehérjeforrásnak számít, amelyek tele vannak B-vitaminnal. A B-vitamin segíti a rendszeresen sportolók izomműködését, egyensúlyban tartja a folyadékháztartást, és javítja a bőrhibákat is.

8. Citrusfélék

Ezek a sárga gyümölcsök kiváló C-vitamin források. Ha beteg vagy, citrom, lime, narancs vagy grapefruit fogyasztásával feltöltheted a szervezeted antioxidánsokkal, immunerősítő hatóanyagokkal, így hamarabb visszatérhetsz az edzésekhez. Ha rendszeresen sportolsz, akkor fogyassz belőlük bőven! A citrusfélék kollagént is tartalmaznak, amely védi és feszesíti a bőrt.

9. Sovány vörös húsok

A vörös húsfélék kiváló vasforrások, amelyek segítenek a vörösvérsejtek termelésében. A vas ezen kívül segít a keratin előállításban is, amely egészségessé, erőssé teszi a hajat és a körmöket.

10. Víz

Az éltető víz képes felgyorsítani az anyagcserét, segíti az agy és a sejtek megfelelő működését, szinten tartja az immunrendszer működését, valamint segíti a méreganyagok szervezetből való távozását. Edzés során segít frissen maradnod, emellett táplálja és hidratálja a bőrt is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X