Főoldal > DIÉTA > Vigyázz, ezek az ételek lassítják az anyagcserét!

Vigyázz, ezek az ételek lassítják az anyagcserét!

almaanyagcserediétafehér lisztfogyáshízásmetabolizmusomega-6üdítő
0

Írta:

Ha megfelelően táplálkozol, az elfogyasztott ételek és italok segítenek abban, hogy több kalóriát égethess el, mert természetes módon, könnyedén pörgetik fel az anyagcseréd.

Jó tudni azonban azt is, hogy nem ehetsz akármit: bizonyos ételek képesek rá, hogy lelassítsák az anyagcseréd, te pedig arra eszmélsz, hogy a mérleg egyre többet és többet mutat alattad. Az alábbi 5 étel jelentőse lelassítja az anyagcseréd, amit lehet, hogy észre sem veszel, ameddig a nadrágod el nem kezd szorítani.

1. Fehér liszt

Nincs mese, le a fehérrel. Annak ellenére, hogy a fehér kenyér és tészta jobb ízű a teljes kiőrlésű változatánál, utóbbiban sokkal több a tápanyag. A teljes kiőrlésű liszthez a teljes búzaszemet felhasználják, így ez rostban, antioxidánsban gazdag lesz. A fehér liszt ezzel szemben nem tartalmazza az egész gabonaszemet, amitől jobb lesz a textúrája és íze, de a tápértéke sokkal alacsonyabb. Az ilyen könnyen emészthető fehér lisztes termékek lebontásához a szervezetnek nem kell extra erőt kifejtenie, nem éget el extra kalóriákat, így az anyagcsere lelassul tőlük.

2. Tenyésztett marha

Bár igazán szőrszálhasogatásnak tűnhet, hogy milyen táplálású marhahúst válassz, ez egy fontos és releváns kérdés. A hagyományosan tenyésztett marha több antibiotikumot kap, mint a fűvel táplált. Egy friss kutatás során arra is rájöttek a tudósok, hogy az antibiotikummal kezelt marhák húsának fogyasztása káros hatással van a bélben található jótékony baktériumokra. Ezen jó bacik pusztulása korrelál a súlygyarapodással, mivel csökkenti az emésztőrendszer hatékonyságát. Dióhéjban annyit tesz a sok összefüggés, hogy a tenyésztett marha fogyasztása gyakran súlyproblémákhoz vezet.

55811600 - image of woman holding fork with piece of meat at the restaurant. healthy eating. meat recipes, expiration date, shelf life

3. Hagyományos alma

Az alma egészséges, finom, jó a fogaknak, igaz? Csak lassan a testtel! Egy tanulmányban arra próbáltak magyarázatot találni, hogy bizonyos almafajták miért elpusztítják a bélbaktériumokat. Az előző pontban már olvashattad, hogy a jótékony bélbaktériumok pusztulása rossz emésztéshez és végső soron hízáshoz vezethet. De nincs okod arra, hogy teljesen száműzd az almát az étrendedből. Az kutatók szerint a bélbaktériumokat a növényvédő szerek pusztították el, ami ellen könnyen tudsz védekezni, ha nagyon alaposan megmosod és megtörölgeted a gyümölcsöt, így lényegesen kevesebb peszticidet juttatsz a szervezetedbe.

4. Omega-6 zsírsavak

Biztosan hallottál már az omega-3 zsírsavak pozitív hatásairól. Ezek a zsírok a diófélékben, chia magban, lazacban és a tojás sárgájában találhatók meg és nem tévesztendők össze az omega-6 zsírsavakkal. Utóbbi az olyan ételekben található, mint például a vaj, a sertéshús, csirkecomb, sütemények, amik mind lassítják az anyagcserét. Fontos, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztása egyensúlyban legyen, de sajnos omega-6-ból általában többet fogyasztunk. Ha túl sok omega-6 zsírsavban gazdag ételt fogyasztasz, a szervezetedben gyulladásos tünetek léphetnek fel, súlygyarapodást, inzulinrezisztenciát okozva. Vicces, hogy a sok omega-3 zsírsav pedig épp a fogyást segíti elő.

5. Üdítő

Az üdítőben található magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egy olyan összetevő, ami rossz hatással van az egészségedre. Az ilyen édesítőszerrel felturbózott italok a legrosszabbak, jelentősen növelik a cukorbetegség, szívbetegség és stroke kockázatát. Ne tévesszen meg az „édesítőszer” kifejezés, ez az összetevő ugyanolyan káros, akárcsak a cukor és pont ugyanannyira hizlaló. Sőt, bizonyos kutatások szerint sokkal gyorsabb és radikálisabb súlygyarapodást idéz elő, mivel nagyon lelassítja az anyagcserét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X