Főoldal > DIÉTA > Fogyj savanyúságokkal!

Fogyj savanyúságokkal!

diétaemésztéserjesztésételfogyássavanyúság
0

Írta:

A savanyúságok negatív kalóriásnak számítanak, emésztésük ugyanis több energiát igényel, mint amennyit tartalmaznak. Kitűnően telítenek, így kevesebbet bírsz csak megenni a jóval kalóriadúsabb főételből. A savanyú íz hatására nem kívánod annyira az édességeket sem, így könnyen ellen tudsz majd állni az étkezés végén a desszertnek.

 A téli hónapokban, eltarthatóságuk révén, segítenek vitaminhoz juttatni a szervezetet. C-vitamin- és ásványi anyag tartalmukkal erősítik az immunrendszert. Mivel a vitaminok egy része a lébe kerül, így azt is fogyaszd el, ne öntsd ki! Otthon könnyen elkészítheted természetes édesítővel, például sztíviával, de ma már a szuper- és a hipermarketekben is kaphatóak édesítőszerrel készült változatok, így a cukortartalom miatt sem kell aggódnod.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta nemcsak leveskúraként remek diétás alapanyag, hanem savanyúságként fogyasztva is. 100 grammja mindössze 15 kalóriát tartalmaz, de vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma magas. Téli időszakban remek immunerősítő. Érdemes már ebéd, vacsora előtt elrágcsálni belőle egy kicsit, mert az utána bevitt táplálékot a szervezet sokkal könnyebben dolgozza fel.

savanyusag2.jpg ()

Cékla

A cékla sokoldalúan támogatja alakunkat és egészségünket: nagyszerűen méregtelenít, tisztítja a vért, regenerálja a májat és jótékonyan hat a gyomor működésére. Javítja az anyagcserét, segíti a mérgek és a salakanyagok távozását. Magas káliumtartalma miatt az edzéseket is eredményesebbé teszi, mivel támogatja az izomépítést, az állóképességet pedig növeli. Íze szinte minden ételhez passzol, így bármihez fogyaszthatod savanyúságként.

Almapaprika

Az almapaprika az étkezési paprika egyik fajtája, alma alakú, vastag, fehér húsú. Remek savanyúság készíthető belőle kellemesen csípős íze miatt. Felmelegíti az egész testet, felpörgeti az anyagcserét, a zsírok lerakódását pedig gátolja. Magas C-vitamintartalma influenza-időszakban is megóv a megbetegedéstől.

Ecetes uborka

Az uborka anyagcserepörgető és lúgosító hatását a hideg hónapokban is élvezhetjük, savanyúság formájában. Mivel az uborka csaknem teljes egészében vízből áll, így energiatartalma csekély: 100 gramm savanyú ubi csak 14 kalóriát tartalmaz. Az uborka vízhajtó hatású, jelentős káliumtartalma miatt. Érdemes főételeink mellé rendszeresen fogyasztani, mivel segíti az emésztést.

Gyöngyhagyma

A gyöngyhagymáról sokan azt hiszik, ez egy külön hagymafajta, pedig ezeket az aprócska hagymákat csak akkor szedik, amikor még 30 mm körüli átmérőjűek. Nagyon finom és egészséges savanyúság készíthető belőlük. Baktériumölő, magas C-vitamintartalmú, így természetes gyógyítóként is alkalmazható. Segíti a fogyást, a közönséges hagymánál is jobb antioxidáns. Keringést serkentő hatása miatt a narancsbőr egyik ellenszere.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X