Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél fügét

Ezért egyél fügét

anyagcserediétaemésztésétkezésfügegyümölcsvitamin
0

Írta:

Pár éve még csak az aszalt változatában volt népszerű, de manapság egyre többen ismerik és szeretik az érett, friss fügét. Érdemes is, mert nem csak az íze remek, hanem számtalan jótékony hatással is rendelkezik.

A harang alakú gyümölcs az egyik legédesebb és legcsábítóbb finomság lehet, annak, aki szereti. Létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. A Földközi-tenger vidékén őshonos fügefáról már a Bibliában is olvashattunk. Dél-Európában hatalmas ültetvényeken termesztik, termését kora ősszel szüretelik.

Antioxidánsok és zsírsavak forrása

Az érett füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz. Bőven van benne A-vitamin, B1- és B2- vitamin is. Különböző antioxidánsok és Omega-zsírsavak találhatók benne, de tele van rostokkal és magas a káliumtartalma is. Található még benne többek között kalcium, vas, foszfor és E-vitamin, emellett szerencsére igen alacsony a kalóriatartalma is. Már 2-3 érett füge már telítettséget okoz, így egészséges nassolnivalónak számít.

45546246 - fresh fruits, figs on the wooden plate

Segíti a szervezetet

Jó hatással van az anyagcsere működésére, remek méregtelenítő. Káliumtartalma segíti a vér tisztulását, ezáltal javítja a szívműködést, csökkenti a magas vérnyomást és a gyulladásokat, valamint jót tesz a májnak és epének. A benne lévő magnézium javítja az idegrendszer működését, továbbá szerepet játszik a szénhidrát és fehérje lebontásában is. Mivel az egészséges füge kálium-tartalma is magas, segít csökkenteni az inzulint, így a cukorbetegség ellenszere is lehet. Itt azonban nem csak a füge, hanem a levele is hatékony.

Fontos tippek a fogyasztáshoz

Mint a legtöbb gyümölcsöt a fügét is meg kell mosni, mielőtt megeszed. Amikor vágod, vagy szeleteled, mártsd meleg vízbe a kést, hogy ne legyen ragadós. A megpuhult, fonnyadt fügét inkább ne használd fel, mert, ahogy a túl sok füge fogyasztása, úgy a romlott is hasmenést, és fogszuvasodást okozhat. Használd bátran salátákhoz, sonkához, sajtokhoz, de teheted sütikbe, joghurthoz és a reggeli müzlibe is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X