Főoldal > DIÉTA > Az 5 legegészségesebb szezonális étel

Az 5 legegészségesebb szezonális étel

egészséggyümölcshidegtélvitaminzöldség
0

Írta:

Hiányoznak az ízletes, ugyanakkor kalóriaszegény nyári gyümölcsök és zöldségek? Nem tudod, mivel fedezd a vitaminszükségleted? Ne keress kifogásokat, az alábbi egészséges szezonális finomságokat könnyedén beiktathatod a diétádba!

Alma

Idén állj ellen a forró és illatozó almás pitének, inkább élvezd a ropogós finomságot magában, cukor és zsír hozzáadása nélkül! Bár az alma egész évben elérhető, ősszel rengeteg fajtája közül válogathatsz, lehet az akár Jonatán, Gála, Granny Smith, Idared vagy éppen Fuji. Mindegyiknek egyedülálló a zamata, ráadásul tele vannak tápanyagokkal, valódi antioxidáns bombák. Az almában található quercetin nevű antioxidáns segít az oxigént a tüdőbe juttatni. Egy korábbi kutatásban, amely során 100 különböző élelmiszert rangsoroltak antioxidáns tartalmúk alapján, a Red Delicious és a Granny Smith végzett a 12., illetve a 13. helyen. Mindemellett magas rosttartalmúk segíti a fogyókúrát, elveszi az éhséget, extra energiát ad nehéz edzések alatt és véd a szívbetegségektől. Egy közepes méretű almában 4,4 g rost található, ami a napi ajánlott rostbevitel 17%-a.

Milyet keress? Válaszd a kemény, ragyogó almát, mert a matt héj arra utal, hogy már nem friss a gyümölcs. Nem tudod eldönteni, hogy magától fénylik vagy csak bekenték viasszal? Pöcköld meg a szár közelében: a tompa hang azt jelenti, hogy érett, míg a kongó azt, hogy valójában régi, csak frissnek akarták láttatni.

Sütőtök

A sütőtök nem csupán halloweeni dekoráció, ugyanis kimagasló tápanyagtartalommal rendelkezik. Fogyókúrába is remekül beilleszthető, mivel alacsony kalóriatartalmú szénhidrát, amely megfelelő adagban tartalmaz béta-karotint, káliumot és A-vitamint- több mint 200%-át az ajánlott napi bevitelnek. Sütve a legfinomabb, ráadásul így csökkenti a zsír felszívódását is. Extra csemegeként pörköld meg a magját, a benne rejlő phytosterol csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét.

Milyet keress? A kemény héjú sütőtök a legfinomabb, amelynek, ha megnyomod a külsejét, nem hagy rajta nyomot. A nedvesség bármilyen látható jele azt mutatja, hogy már nem is igazán friss.

kel2.jpg ()

Kelbimbó

Bár a gyerekek gyakran a tányérjuk szélére száműzik, a miniatűr káposztát nem érdemes mellőzni. Akár sült, párolt, vagy épp gőzölt, tele van értékes tápanyaggal. Remek C-, K-vitamin és kalciumforrás, immunerősítő hatása is jelentős. Mérsékli a depresszió, a rák, a szívbetegségek és a korral járó látásromlás kockázatát. Folsavtartalma is magas, 600 mg véd a születési rendellenességek ellen, ezért terhesség alatt különösen érdemes gyakran fogyasztani.

Milyet keress? Válaszd az élénkzöld, egészséges levelű kelbimbót! A kisebb fejűek finomabbak, kevésbé erős káposzta ízűek.

Kelkáposzta

Ha a kelkáposzta még nem része a fogyókúrádnak, akkor itt az ideje, hogy így szezonnal beiktasd az étrendedbe!  Ritkán fogyasztjuk, pedig az egyik legegészségesebb étel. Azonkívül, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, egycsészényi az ajánlott Omega-3 bevitelünk 10%-át tartalmazza. Rákellenes antioxidáns és fantasztikus K-vitaminforrás, amely nélkülözhetetlen az egészséges csontokért és a véralvadásért. Bármilyen hihetetlen, több vasat tartalmaz, mint a marhahús. Magas C-vitamindózisa által kiváló immunerősítő megfázásos időszakban.

Milyet keress? A mélyzöld, fodros levelű, egészséges kinézetű kelkáposztát válaszd. Kerüld azonban a sárgás és hervadt levelűeket!

Gesztenye

Ha az egészséges zsírsavakhoz te is csak az ételekre rászórt mandulából és mogyoróvajból jutsz hozzá, itt az ideje, hogy felfedezd a gesztenyét! Sok B6-vitamint tartalmaz, támogatva az immunrendszer megfelelő működését, és a nőknél csökkentve a premenstruációs tüneteket. Rosttartalma is jelentős, segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet és elkerülni az éhségrohamokat. Ha fogyókúrázol, akkor sem kell aggódnod, hiszen a többi csonthéjassal ellentétben relatív alacsony a kalóriatartalma. Egycsészényi csupán 350 kalória (26 zsírból), míg ugyanennyi földimogyoró 854 kalória, amiből 607 kcal egyenesen zsír. Készítsd belőle levest, tedd rá sült húsokra, vagy rakd bele zöldséges ételekbe.

Milyet keress? Válaszd ki a legfrissebbet hallás alapján, azt vedd meg, ami nem csörög, amikor megrázod. Legyen fénylő és kemény.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X