Főoldal > DIÉTA > A sütőtök jótékony hatásai

A sütőtök jótékony hatásai

egészségőszrostsütőtökvitaminzöldség
0

Írta:

Itt van az ősz, és ezzel együtt az ősz ízei is. Búslakodni nem ér, hiszen szerencsére rengeteg ajándékot köszönhetünk a hűvösebb évszakoknak is. Egyik ezek közül a sütőtök, amit jól teszel, ha (meg)szeretsz, ugyanis rengeteg áldásos hatása ismert.

Az illatok és ízek gyakran idéznek hangulatokat is. A sütőtökről egészen biztosan mindenkinek azok a hosszú, meghitt, őszi, téli esték jutnak eszébe, amikor hazaérve az a bizonyos édes illat lengi be az egész házat. De ezentúl jussanak eszedbe azok a szuperebbnél szuperebb jótékony hatások is, amiket a cikkben összegyűjtöttünk róla.

Megelőzi a székrekedést

Mivel a sütőtök tele van rostokkal, így emésztési problémákkal küzdőknek kiváló eledel. A rostban gazdag táplálkozás ugyanis segít megóvni az emésztőrendszer egészségét, így biztosítva a kiegyensúlyozott anyagcserét. És mint tudjuk, ez nem csak a fogyás, de az egészség egyik legfontosabb alappillére is.

Csökkenti a vércukorszintet

Aki 1-es típusú diabéteszben szenved, annak jó hír, hogy a sütőtök csökkenti a vércukorszintet, ezért bátran fogyaszthatja. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők viszont vigyázzanak: az ő esetükben a sütőtök növeli a vércukor, a lipidek és az inzulin szintjét.

Csökkenti az asztma kialakulásának esélyét

A sütőtök a magas béta-karotin szintnek köszönheti élénk narancssárga színét. Talán első hallásra furcsán hangzik, de aki sok sütőtököt (és más narancssárga növényt) fogyaszt, annak csökken az esélye arra, hogy asztmás megbetegedésben szenvedjen. A magas béta-karotin bevitel ugyanis ilyen jótékony hatással is bír.

46427387 - pumpkin

Gyulladáscsökkentő hatású

A sütőtököt azonban nem csak betegségek megelőzésére, hanem már kialakult betegségek kezelésére is lehet alkalmazni. Akinek a szervezetében ugyanis valamilyen gyulladás van, és sok sütőtököt fogyaszt, sokat tesz azért, hogy mindezeket kezelje. Megfázásos, náthás időszakban az egyik leghatásosabb gyógyír.

Megelőzi a magas vérnyomást

A káliumban gazdag étrend segít egyensúlyban tartani a vérnyomást, ezzel együtt pedig a rendszeresen magas értékeket mérőkét csökkenti. Ha sok sütőtököt fogyasztasz, nagyon sokat teszel szíved és ereid védelméért is, ami az egészség elengedhetetlen feltétele.

Szépíti a hajat és a bőrt

Mivel a sütőtök tele van A-vitaminnal, ezért a haj csodálatosan fényes és ápolt, a bőr pedig hidratálttá és üdévé válik. Ez akkor is igaz, ha belsőleg alkalmazod, de fantasztikus pakolást is készíthetsz belőle. A lényeg, hogy kívül belül megszépít is a szuper növény. Fogyaszd egész ősszel és télen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X