Főoldal > DIÉTA > A 4 leggyakoribb ok, amiért nem tudsz lefogyni

A 4 leggyakoribb ok, amiért nem tudsz lefogyni

diétafogyásfogyókúrahízás
0

Írta:

Ne várj túl gyors eredményeket, az egészséges fogyás heti 0,5-1 kg. Légy türelmes, és meglátod, lassan, de biztosan eléred a célod.

A plusz kilók is hosszú időn át rakódtak le, így ne is várd, hogy pár hét alatt megszabadulhatsz tőlük. Amennyiben huzamosabb idő után sem történik semmi változás, akkor valószínűleg az alábbi 4 ok valamelyike a hibás. 

Nagyon alacsony kalóriatartalmú diétát követsz

A szokásos diétákhoz képest csak 20%-kal kell csökkenteni a napi kalória-bevitelt. Az 1000 kalóriás, vagy az annál is alacsonyabb diéták hatására éhező üzemmódba áll át a szervezeted. Ennek következményeként az anyagcseréd lelassul, azért, hogy energiát raktározzon el, mivel a kevés ételből nem nyer elegendő mennyiséget a szervezet. Belekapaszkodik a zsírba, hogy túlélje a nagyon kevés kalóriabevitelt. Így a szigorúan követett diétáddal pont az ellentétes hatást éred el, mint amit szeretnél. Az ideális diéta napi 1600-1800 kalóriabevitelt jelent.

Zavar lépett fel a hormonális egyensúlyodban

Lehetséges, hogy a hormonháztartás egyensúlya felborult a szervezetedben, ezért nem mozdul lefele a mérleg mutatója. A megváltozott hormonális üzenet miatt a zsírt nem tudja energiaként felhasználni a szervezet, így a zsírsejtekben non-stop raktározódik a zsír. Az energiahiány állandó éhségérzetet vált ki, növeli az étvágyat, amely túlevéshez és elhízáshoz vezet. Ha lehetséges, hogy hormonális zavarok léptek fel nálad, mielőbb keresd fel orvosodat!

fogyi2.jpg ()

Helytelen táplálkozást folytatsz

A helytelen táplálkozás eredménye is lehet, ha minden erőfeszítés ellenére sem tudsz lefogyni. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, amelyek tápanyagban szegények, ugyanakkor telített- és transzzsírokban gazdagok, sok cukrot és sót tartalmaznak. A súlycsökkentéshez az alábbi helyes összetételt kell kialakítanod: 30% fehérje, 40% szénhidrát és 30% zsír. Fontos, hogy napi étkezéseid 25%-a tartalmazzon rostot.

Fehérjék: a fehérje emésztése több kalóriát éget. Az állati helyett válaszd a növényi fehérjéket, amelyek alacsonyak telített zsírsavakban, viszont sok rostot és antioxidánst tartalmaznak.

Szénhidrátok: kerüld az üres kalóriákat és a fehér szénhidrátokat, helyettük válassz olyan komplex szénhidrátokat, mint a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák.

Zsírok: a zsírok tartalmazzák a legtöbb kalóriát, de az omega-3-ban gazdag ételek segítik a fogyást.

Rostok: teltségérzetet adnak, így nagymértékben segítik a fogyást.

Nem elég hatékonyak az edzéseid

Ha csak diétázol, de nem kezdtél el mozogni, akkor itt az idő, hogy beiktasd a testmozgást! Amennyiben már rendszeresen jársz edzeni egy ideje, akkor növeld az intenzitást és az időtartamot. Ez az egyszerű mozgásformákra is vonatkozik, például, ha egészséged és testsúlyod érdekében rendszeresen sétálsz, akkor kezdj el gyorsabban és emelkedőn gyalogolni. Ha edzőterembe jársz, emeld a súlyokat! Változtass mindig valamit az edzéseiden, mert ha mindennap ugyanazokat a gyakorlatokat csinálod, akkor a szervezeted hozzászokik, és kevesebb kalóriát is éget el ugyanavval a tréninggel. Cselezd ki a tested, és iktass be új gyakorlatokat, mozgásformákat!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X