Főoldal > DIÉTA > Négy fiatalító szuperétel a hűtőből

Négy fiatalító szuperétel a hűtőből

egészségételfiatalítógasztromálnameggyribizliszépség
0

Írta:

A piros, bogyós gyümölcsök szezonja kétségkívül a nyár. Ám a hidegebb évszakokban sem kell róla lemondanunk, és nem is érdemes!

Málna

A sok C-vitamin segít megőrizni a bőröd fiatalságát, kisimítja a meglévő ráncokat, magas víztartalmának köszönhetően pedig gazdagon hidratál. Színét a sok anticián vegyület adja. Ez az antioxidáns felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, és meggátolja a ráncok kialakulását. A nyári időszakban nagyon fontos vegyület, hiszen biztosan te is emlékszel még, hogy milyen erős volt idén is a napsugárzás, ami kitűnő táptalajt nyújt a mozgó oxigénatomoknak, amelyek gyorsan el tudnak szaporodni a szervezetedben. Szerencsére azonban ősszel sem kell lemondanunk a málnáról, hiszen bármikor előveheted a mélyhűtőből!

Feketeszeder

A húsos, fekete bogyók gazdagon tartalmaznak A-, C-, B1-, B6- és E-vitaminokat, vasat, foszfort, káliumot, kalciumot, foszfort, gallotanninokat, ellagitanninokat és flavonoidokat. Emiatt vízhajtó, gyógyító és frissítő hatása is van. Sok benne a fenolos vegyület, ezért fiatalítja az egész szervezetet: javítja a vérképet, elűzi a krónikus fáradtságot, de kitűnő sápadtság és vashiány ellen is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, beindítja az anyagcserét és hámosítja a bőrt. Sőt a hajhagymák egészségét biztosítva késlelteti az őszülést is!

erdei2.jpg ()

Ribizli

A fanyar ízű ribizlinek magas a C-vitamin tartalma, de emellett A-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminok, nátrium, kalcium, mangán, magnézium, foszfor, kálium és vas is található benne. Együttesen fokozzák a sejtek anyagcseréjét, erősítik az immunrendszert, a hormonháztartást, gyulladásgátló hatásúak, sőt az idegekre is nyugtató hatással vannak. Kitűnő még megfázás, influenza, láz, torokfájás és gyomorbántalmak ellen. 3 dkg ribizli egy evőkanál mézzel, 3 csepp citromlével, 1 ek. mézzel és 1 ek. zabkorpával összekeverve pedig a jackpot archidratáló maszk!

Meggy

Serkenti a belek és a gyomor működését, vízhajtó hatású. A fanyar meggy segít megelőzni az elhízást, mert csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet. Csatlakozva a többi piros színű gyümölcshöz, vértisztító, és természetes megoldást jelent a hormonproblémákra is. Nyáron nagy móka a fáról szedni, de télen is töltsd fel a vitaminraktáraidat gyorsfagyasztott meggyel! Javasolt a vérszegénység ellen is, magas antioxidánstartalma miatt pedig rákmegelőző, fiatalító hatása van.

Fotó: Profimedia – Red Dot,


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X