Főoldal > DIÉTA > Szupernövényekkel az álmatlanság és stressz ellen

Szupernövényekkel az álmatlanság és stressz ellen

álmatlanságalvásfáradtságidegességnyugalomnyugtalanságpihenésstressz
0

Írta:

A stressz az emberek többségénél a mindennapok részévé vált, pedig mindenki tudja, hogy ez nem jó. A környezet, az elvárások, a megfelelés mind a betegségek melegágya, így jobb megelőzni, mint megvárni a stressztől legyengült szervezet megjelenését. De gyógyszer helyett néhány gyógynövény is megoldást nyújt.

 

Néhány gyógynövényünk különösen alkalmas tea, inhalálószer, masszázsolaj vagy fürdő formájában arra, hogy megszüntesse az álmatlanság, és az idegesség kezdődő jeleit.

Levendula

A levenduláról ma már nem csak Provence vagy Tihany jut eszünkbe, hanem a szekrényben lógó illatos, lila csokrok is, melyek a molyokat kívánták elűzni. Pedig a csodaszép virág ettől hatásosabb feladatokra is bevethető, mivel az egyik legerősebb nyugtató hatású növény. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő tulajdonsága is van. Ha nagyon elgyötörtnek érezed magad, vagy egyszerűen csak rossz kedved van, egy csésze levendula tea, vagy levendulavirágos fürdő a tökéletes megoldás. Illóolajai nyugtatóan hatnak a központi idegrendszerre. Olaja a feszült idegállapotra jellemző izomfájdalmakat és izomgörcsöket is enyhíteni tudja.

Citromfű

A növény mediterrán vidékekről származik, de ma már rengeteg helyen elterjedt, a gyógyászatban leveleit használják fel. A stressz tünetei sokszor a gyomor, az emésztőrendszer környékén mutatkoznak meg elsőként. Az esetenkénti görcsös fájdalmakat jól oldja a citromfűből készített tea, mely egyben az étvágyat is serkenti. Levelei jól kombinálhatók más növényekkel, és az sem mellékes, hogy kellemes illatot és ízt kölcsönöz a belőle készített italoknak. Idegi eredetű alvászavarok estében is érdemes citromfűkúrát alkalmazni: esténként, de akár reggel is ihatod. Hatására garantált a kipihent ébredés.

gyogytea2.jpg ()

Orbáncfű

A gyógynövény szakértők úgy tartják, hogy a legjobb nyugtalanság, aggódás és szorongás elleni teát orbáncfűből lehet elkészíteni. Csillapítja az idegeket és az egész testet ellazítja, éppen ezért izom- és menstruációs görcsök esetén is javallott. A növényből készült aranysárga teafőzet kiválóan csökkenti a stressz és depresszió tüneteit. Érdemes este fogyasztani, mert alvás közben fejti ki valódi hatását, így nem csak az éjszakák, de a nappalok is kiegyensúlyozottá fognak válni. Lehet fokozni a hatást, ha az orbáncfű teába egy kevés citromfüvet is raksz ízesítésül.

Galagonya

A galagonyát a népi gyógyászat elsőként szívgyógyszerként alkalmazta, de jótékony hatásai között később azt is felfedezték, hogy az egész idegrendszerre nyugtatóan hat. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki. Érelmeszesedés, magas vérnyomás ellen, sőt szívritmuszavarok és artériás görcsök ellen is természetes gyógymódot jelent. Nyugtató hatása miatt a krónikus álmatlanság kezelésére is alkalmazzák, napi egy pohár galagonya tea jótékonyan hat a túlterhelt, stresszben élő szívre is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X