Nem eszel húst? Akkor egyél gombát!

ásványi anyagcsiperkegombadiétaétkezésfogyásgombahúshúspótlótáplálkozásvitamin
0 0

Írta:

A gombák közül a csiperkegombát termesztik és fogyasztják a legtöbben a világon. A fehér és barna kalapú gombafajta számos jótékony hatással rendelkezik, és különösen ajánlott a vegetáriánus étkezés kedvelőinek.

Évezredek óta kedvenc

A gombák fogyasztása egyidős az emberiséggel. A görögök és a rómaiak is felfedezték tápértékét, Kelet-Ázsiában pedig már kétezer évvel ezelőtt is termesztettek bizonyos gombafajtákat. A Kárpát-medence legismertebb és legkedveltebb gombafajtája a csiperkegomba, amely körülbelül 300 különböző fajtával rendelkezik. A két leggyakoribb változata a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke, de a konyhában leginkább a termesztett csiperkét használjuk, melynek kalapja fehér, vastag, húsos, félgömb alakú.

Jelentős a tápértéke

A csiperkegomba legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat, A-, B-, D-vitaminokat, és glutaminsavakat tartalmaz. Kiváló forrása a riboflavinnak, a káliumnak, a réznek, a thiaminnak, a niacinnak, a folsavnak és a szelénnek. Éppen ezért a táplálkozásunkban egyre nagyobb jelentősége van, mert tápláló, nem hizlaló, nagy a telítő értéke, koleszterinmentes és nem tartalmaz vegyszereket.

csiperke2.jpg ()

Erős gyógyhatással bír

A magas tápértéken kívül a gyógyhatása is jelentős. A csiperkegomba számos olyan pozitív tulajdonságot mutat, ami jótékonyan hat az emberi egészségre. Egyes gombafajok TBC-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. A csiperkegomba rendszeres fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben. Csökkenti az ösztrogénszintet megemelő aromatáz enzim aktivitását, ez azért fontos, mert a mellrák kialakulásáért felelős. De a koleszterin szintet és az immunrendszert is rendben tartja.

Gomba-kisokos

A gombák többségére – így a csiperkére is – igaz, hogy magas víz- és fehérje tartalma miatt gyorsan romlik, így könnyen szaporodnak a kórokozók benne. A romlott gomba súlyos mérgezést okoz, ezért fontos, hogy csak frissen fogyaszd! Nem szükséges hámozni, elég, ha alaposan megmosod. Kiváló választás lehet a gombából készült leves, pörkölt, de töltheted, grillezheted és párolva salátába is rakhatod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

diétafogyás

Műanyag ételek: ezeket soha ne edd!

Írta:
2 napja 0 0

A kész, félkész, porból készült ételekről már tudjuk, mennyire egészségtelenek, hiszen természetes összetevőket alig tartalmaznak. De van néhány olyan élelmiszer, amelyekről nem is gondolnánk, hogy valójában műanyagok, és semmi közük ahhoz, amit mi valójában fogyasztani szeretnénk.