Főoldal > DIÉTA > Ezeket az italokat inkább soha ne idd!

Ezeket az italokat inkább soha ne idd!

energia italitalkávé
0

Írta:

Az első lépés az egészségtudatos táplálkozás útján, hogy lemondasz a cukros italokról.

Ezek a „szomjoltók” annyi cukrot tartalmaznak, hogy akkor 41 teáskanálnyi mennyiségnek is megfelelne, és ezek után azt ne is akard tudni, hogy ez mennyi plusz kalória.

Palackozott koktélok

Pár éve terjedt, új trendként. Az ízesített sörök, koktélok az első helyen kell, hogy szerepeljen a tiltólistán. Ezekben az italokban nincs megfelelő tápanyag a szervezted megfelelő energiaszinten tartására, és a cukros üdítők energianövelő hatása sem tart sokáig. Ráadásul az éhségérzetet sem csökkentik. Akármennyire is alacsony az alkohol tartalma az akkor is csak hizlal, és még szomjasabbá is válsz tőle.

Energiaitalok

Az energiaitalok nemcsak koffeinnel látják el a szervezetedet, hanem nagy mennyiségű cukorral is. Magas koffeintartalma miatt erős vízhajtó hatású, és akár szívleállást is előidézhet. Rendszeres fogyasztói hozzászokhatnak, így az ital hiánya elvonási tüneteket, fejfájást, erős fáradtságot, remegést, depressziót és rosszullétet okozhat. Fontos tudni, hogy ezek a készítmények mindössze pár óra plusz energiát adnak, ám ezt követően még intenzívebb kimerültséget idéznek elő, így nem lehet velük helyettesíteni az alvást.

Előregyártott shake-ek

Pedig milyen jól hangzik, hogy gyümölcslé, vagy gyümölcsturmix. Csak nem mindegy, hogy milyen. Bár egészségesen hangzik sok lé több kanálnyi cukrot is tartalmaz. A legjobb, ha magad készíted ezeket a turmixokat, vagy arra figyelsz, hogy bio és cukormentes változatot vegyél belőle. Ezt azonban szupermarketben ritkán tudod beszerezni, speciális helyeken viszont megtalálhatók. Légy biztos abban, hogy a turmixod valódi gyümölcsökből készült!

Dobozos kávé

Nem a kávéban található koffeinnel van a baj, – mértékkel fogyasztva hasznos is – hanem itt is a cukor a hibás. Ezek az italok, amik többnyire ízesített, szirupos kávékülönlegességként kerül a boltok polcaira 79 gramm cukrot is tartalmazhatnak. Bármennyire is fáradt vagy, ne ezzel dobd fel a reggeli állapotod. Keress egy rendes kávézót – vagy készítsd el otthon -, cukor helyett tegyél bele édesítőt, vagy mézet, persze a legjobb, ha meg tudod inni keserű változatban, a hatása is így érvényesül a legjobban.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X