Főoldal > DIÉTA > 6 fehérjemítosz, amiről jó, ha tudsz

6 fehérjemítosz, amiről jó, ha tudsz

étkezésfehérjefehérjebevitelfehérjefogyasztásizomproteinttápanyagtáplálkozás
0

Írta:

Habár egyre több fontos és hasznos infó terjedt el a fehérjefogyasztással kapcsolatban, az emberek többsége még nem mindig tud mit kezdeni a fehérjéről szóló információkkal. Megmutatjuk a 6 legelterjedtebb fehérjemítoszt és meg is döntjük őket!

1. Több fehérje = több izom

Tény, hogy a szervezet nem képes izomzatot építeni a fehérjében gazdag ételekben megtalálható aminosavak nélkül. De ha csak fehérjét eszel, megtartani se fogod tudni a már felépített izomzatot. Meg kell tanulnod, hogyan tudod a fehérjét a kiegyensúlyozott étrend részévé tenni. Az idősek esetében az izomvesztéssel csökken a stabilitás, könnyebben elesnek, számukra az aerob és rezisztencia edzések ugyanúgy fontosak, hogy ne veszítsenek izmot.

2. Minden fehérje ugyanolyan

Elég sok ételben található fehérje, még akkor is, ha csak nagyon minimális mennyiségű. Nem minden fehérje tartalmazza azonban azokat az esszenciális aminosavakat, amikre a szervezetnek szüksége van az izomépítéshez és a sejtek egészségéhez. Az állati eredetű fehérjékben (hús, tojás, hal, tejtermékek) megtalálhatók ezek az aminosavak, míg a növényi forrásokban nem. Persze nem kell elkezdened húst enni, ha vegán vagy, de figyelj oda, mit és mivel eszel: a hüvelyesek, mint például a bab és lencse, a mogyoró és a teljes kiőrlésű gabonák együtt minden aminosavat rendelkezésedre bocsátanak, amire szükséged lehet.

3. A több fehérje jobb

Egy átlagos amerikai 80-90 gramm fehérjét fogyaszt egy nap. Ez a mennyiség körülbelül a duplája annak, amire szüksége lenne. Azt azonban ne feledd, hogy ha rendszeresen sportolsz, több fehérjére van szükséged, körülbelül 1,6 grammra kilogrammonként, a fenti adat tehát ideális egy 53 kilogrammos sportoló ember számára. De van egy határ, aminél több fehérjét egyszerűen nem képes feldolgozni a szervezet. Étkezésenként 25-30 grammnál (kb. 2 tojásban vagy 85 gramm húsban van ennyi) hiába viszel be többet, nem tudja hasznosítani a szervezeted. Érdemes a fehérjét jól elosztani, minden étkezés során bevinni belőle.

4. Edzés után fehérje kell

Ez a pont igaz is lehetne, mivel edzés után valóban fontos a gyors fehérjebevitel. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, itt is akkor van baj, ha az edzés utáni shake-kel kipipálod a napi fehérjeadagot. A testépítők körülbelül 4 óránként fogyasztanak fehérjét, hogy az izmaik ne kezdjenek leépülni. Neked valószínűleg nincs szükséged ilyen sűrűn fehérjére, de figyelj arra, hogy ne csak a shake legyen az egyetlen fehérjeforrásod a nap folyamán.

5. Ha fáradt vagy, kevés fehérjét fogyasztottál

A kimerültség valóban adódhat fehérjehiányból, de ez csak akkor áll fent, ha a raktáraid teljesen kiürültek, nagyon súlyos fehérjehiány lépett fel a szervezetedben. Ha vegán vagy, különösen oda kell figyelned a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztására. Figyeld a tested jeleit! Ha a karod, lábad (vádlid) megvékonyodott, míg a derékbőséged nem változott, izmot veszítettél, több fehérjére van szükséged. A fáradtságérzetet azonban nagyon ritkán okozza fehérjehiány.

6. A sok fehérje fogyaszt

A fehérje valóban növeli a jóllakottság és telítettség érzését, de csodákra nem képes. Ha túlzásba viszed a fehérjét, akár hízhatsz is, ezt sem lehet mértéktelenül enni. A titok megint az arányokban van, hogy mennyire tudod a szénhidrátból bevitt kalóriákat fehérjéből bevittre cserélni (persze nem mértéktelenül!). Ha eddig krémsajtos zsömlét ettél reggelire, legközelebb csak fél zsömlét kenj meg, de adj a reggelidhez egy főtt tojást és némi görög joghurtot.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X